Simbol al disidentei anticomuniste si erou al "Revolutiei de Catifea", dramaturg, presedinte si mare fumator, Vaclav Havel a incetat din viata duminica, la varsta de 75 de ani.

Foto:

Artizanul "Revolutiei de catifea" din 1989 si sef al statului cehoslovac si apoi ceh din 1989 pana in 2003 a murit in somn, a declarat purtatoarea sa de cuvant, Sabina Tancevova.

Vaclav Havel declara intr-un interviu in 1990: "Daca lumea urmeaza sa se schimbe in bine trebuie sa inceapa cu o schimbare in constiinta umana, in chiar umanitatea omului modern. Nu este adevarat ca mai intai trebuie sa gandeste o idee pentru o lume mai bine si apoi sa pui in practica, ci mai degraba, prin insasi existenta ta in lume, sa creezi ideea sau sa o manifesti - sa o creezi adica din 'materia lumii', sa o articulezi in 'limbajul lumii'. (...) O imbunatatire reala fundamentala in 'sisteme' nu se poate intampla fara o schimbare semnificativa a constiintei umane."

Despre disidenta, in acelasi interviu: "Disidentul nu opereaza in zona puterii reale, deloc. El nu cauta putere. Nu isi doreste functie si nu aduna voturi. Nu incearca sa castiga publicul de partea lui, nu ofera nimic si nu promite nimic. Nu poate oferi decat eventual propria sa piele - si o ofera doar pentru ca nu are alta modalitate de a-si sustine adevarul pentru care lupta. Actiunile sale pur si simplu articuleaza demnitatea sa ca cetatean, indiferent de pret."

Despre Uniunea Europeana, intr-un discurs la Parlamentul European in 2009: "Faptul ca simt ca sunt european nu inseamna ca nu mai sunt ceh. Dimpotriva: ca ceh, sunt de asemenea european. Tind sa spun, cumva poetic, ca Europa este 'patria patriilor noastre'. De la distanta, Uniunea Europeana arata ca o institutie foarte tehnica, preocupata doar de economie si bani. UE ar trebuie sa acorde o atentie mai mare lucrurilor care au cu adevarat importanta si anume fundatiile spirituale si valorile. 'Oda Bucuriei' a lui Schiller ar trebui sa inceteze sa fie pentru noi si urmasii nostri doar un poem care celebreaza prietena intre popoare si sa se transforme intr-un simbol puternic al efortului nostru comun pentru o lume mai umana."