Parlamentarul conservator Aidan Burley, care a participat in Franta la o petrecere "a burlacilor" cu tematica nazista, a fost demis din functia de secretar al Camerei Comunelor, iar premierul David Cameron a cerut deschiderea unei anchete in cazul sau, scrie BBC. Burley a aparut in fotografii publicate de "Mail on Sunday" saptamana trecuta distrandu-se alaturi de unul dintre invitati care era imbracat in ofiter SS, fiind acuzat ca ar fi platiti chiar el pentru uniforma.

Burley a refuzat insa sa raspunda acestor acuzatii, insa si-a exprimat "regretul profund" la actiunile sale "nepotrivite" alaturi de invitatii de la petrecere, inclusiv tinerea unui toast in cinstea "ideologiei" lui Hitler.

Dupa aparitia articolului din Mail on Sunday, Burley a transmis un comunicat in care isi cere iertare pentru ofensele aduse.

"A fost in mod evident un comportament nepotrivit din partea unor invitati si regret profund ce s-a intamplat. Imi pare extrem de rau pentru ofensa care in mod sigur a fost cauzata", a spus el.

Parlamentarul a scris de asemenea publicatiei "The Jewish Chronicle" pentru a isi cere scuze. El sustine ca ar fi vrut sa fi plecat mai devreme de la petrecere. "Ceea ce s-a intamplat era gresit si ar fi trebuit sa nu iau parte deloc. Am avut o alegere de facut, si am facut alegerea gresita sa nu plec," mai spune el.

Insa in ciuda scuzelor, partidul conservator a anuntat ca parlametarul este demis din functia sa de la departamentul pentru transporturi din Camera Comunelor si ca premierul a cerut o ancheta completa "in lumina informatiilor primite".

"Aidan Burley s-a comportat intr-o maniera jignitoare si necugetata. In lumina informatiilor primite, prim-ministrul a cerut o ancheta mai detaliata in aceasta chestiune, care sa ii fie prezentata".

Vezi aici un clip video de la petrecere.