Un militar fara calificare a rasturnat un camion pentru transportarea produselor nucleare intr-o baza militara din sudul Frantei, un accident care a costat armata franceza 50 de milioane de euro si a fost tinut secret timp de 18 luni, a declarat vineri, pentru agentia AFP, o sursa judiciara.

Soferul va fi judecat intr-o sedinta cu usile inchise in data de 16 ianuarie, de un tribunal militar din Marsilia.

Caporalul-sef in varsta de 28 de ani este acuzat de ranire involuntara, folosirea in afara orelor de serviciu a unui material destinat fortelor armate si de violarea consemnelor, potrivit sursei citate.

Accidentul s-a produs in data de 9 iunie 2010 la baza aeriana Istres (sud).

Potrivit cotidianului La Marseillaise, trei militari - doi soferi si superiorul lor - se aflau la bordul unui camion pentru transportarea produselor nucleare. Vehiculul de 33 de tone s-a rasturnat la un viraj in conditiile in care avea viteza prea mare si incerca sa evite un soldat care facea jogging in interiorul bazei militare.

Cei trei militari au fost raniti iar unul dintre ei, cu doua fracturi in zona cervicala, a stat sase luni imobilizat la pat.

Pierderile materiale au fost estimate de armata la 50 de milioane de euro.

Ancheta a relevat excese de viteza in traiectoria camionului - pana la 105 km/h in conditiile in care motorul este, teoretic, blocat la 80 km/h, cu exceptia urgentelor - si recente probleme mecanice.

De asemenea, s-a descoperit ca soferul nu avea calificarea necesara pentru a conduce camionul si ca armata i-a decernat brevetul necesar la doua saptamani dupa accident ... cu efect retroactiv incepand din 1 martie 2010.

In plus, armata a acordat o existenta oficiala "escadronului de transport a materialelor speciale", implicat in acest accident din 9 iunie 2010, doar in 7 aprilie 2011, adaugandu-l la lista unitatilor militare ale caror misiuni cer, din ratiuni de securitate, respectarea anonimatul angajatilor.