Rusia a surprins comunitatea internationala dupa ce, joi, a dezvaluit un proiect de rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU prin care condamna violentele din Siria, comise de "toate partidele", anunta AFP.

Rezolutia condamna violentele comise "de toate partile, inclusiv utilizarea disproportionata a fortei de catre autoritatile siriene". In proiect este exprimata, de asemenea, ingrijorarea fata de "aprovizionarea cu arme, ilegala, a unor grupari inarmate din Siria".

Ambasadorul francez la ONU, Gerard Araud, a salutat imediat, intr-un comunicat, "un eveniment extraordinar, dupa ce Rusia a hotarat, in sfarsit, sa renunte la inactiune si sa ne prezinte o rezolutie cu privire la Siria".

"Textul prezentat are nevoie, evident, de numeroase amendamente, deoarece este dezechilibrat. Dar este un text pe baza caruia vom negocia", a adaugat el.

Un alt diplomat occidental a apreciat, sub protectia anonimatului, ca proiectul este "pentru moment, din punctul nostru de vedere, dezechilibrat".

Desi ONU a anuntat ca, din martie si pana in prezent, peste 5.000 de persoane au fost ucise in reprimarea manifestatiilor din Siria, Consiliul de Securitate nu a reusit sa ajunga la un acord asupra unei rezolutii de condamnare a regimului presedintelui Bashar al-Assad.

Rusia, care detine in aceasta luna presedintia Consiliului, si-a utilizat votul de veto pe 4 octombrie pentru a bloca un proiect de rezolutie. China a utilizat, de asemenea, votul sau de veto.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a avertizat miercuri ca "situatia nu mai poate continua", referindu-se la reprimarea din Siria. El a apreciat ca a sosit "momentul" unei actiuni din partea comunitatii internationale.