Premierul rus, Vladimir Putin, a ordonat joi ca la alegerile prezidentiale din martie sa fie instalate camere de supraveghere care sa functioneze 24 de ore din 24 in toate statiile de vot din tara, pentru a se evita fraudele electorale, informeaza AFP. Referitor la protestele de amploare de sambata din Rusia impotriva fraudelor, Putin a afirmat ca faptul ca oamenii ies pe strada si isi exprima pozitia, in carul legii, il bucura: "Daca acesta este rezultatul regimului Putin, sunt multumit", a spus el.

Vladimir Putin, in timpul sesiunii de intrebariFoto: Reuters

"Propun si cer Comisiei electorale centrale sa instaleze in toate sectiile de vot - avem peste 90.000 - camere de supraveghere care sa functioneze zi si noapte si care sa permita oricui, la orice ora, fie ca este acasa sau la serviciu, sa intre pe internet si sa vada ce se intampla in sectia lui de vot", a declarat Putin, in timpul unei sesiuni televizate de intrebari si raspunsuri cu publicul, care are loc anual.

Propunerea lui Putin a venit ca raspuns la o intrebare despre fraudele electorale reclamate in Rusia de catre opozitie si protestatari in cazul alegerilor pentru Duma de Stat din 4 decembrie, castigate de partidul lui Putin, Rusia Unita, cu aproape 50%.

Putin a amintit faptul ca el a avut o initiativa similara in timpul incendiilor din vara lui 2010. La acea vreme, camere transmiteau in direct pe site-ul sau de internet reconstructia satelor distruse de flacari, pentru a se arata ca fondurile deblocate in acest scop erau cheltuite cum trebuia.

Putin e marele favorit la prezidentialele din 2012. Joi este ultima zi in care viitori candidati isi pot anunta intrarea in cursa, precizeaza BBC.

Premierul a afirmat totodata ca protestele sunt acceptabile daca demonstrantii respecta legea. "Faptul ca oamenii isi exprima parerea este un lucru absolut normal atata vreme cat, bineinteles, toti oamenii actioneaza in cadrul legii" a spus el.

Sambata au avut loc proteste de amploare in intreaga Rusie la adresa suspiciunilor de frauda electorala. Numai in Moscova au iesit pe strazi circa 50.000 de oameni.

"Am vazut la televizor oameni in mare parte tineri, activi care isi exprimau clar pozitiile - sunt bucuros sa vad asta. Daca asta este rezultatul regimului Putin, sunt fericit si multumit cu asta. Nu vad nimic in neregula", a afirmat el.