​Secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, a aparat miercuri NATO impotriva criticilor aduse de Rusia, China si alte tari care acuza alianta de depasirea atributiilor sale pentru a-i proteja civilii din Libia, informeaza Reuters.

Ban Ki-MoonFoto: Reuters

"Cred ca Rezolutia 1973 a Consiliului de Securitate a fost aplicata cu strictete in cadrul mandatului", a declarat Ban Ki-Moon reporterilor de la New York. "Operatiunea militara efectuata de fortele NATO a respectat pe deplin Rezolutia 1973", a mai spus secretarul general al ONU.

Ban Ki-Moon a mai mentionat ca liderii arabi, demisi in timpul revoltelor din primavara, nu au fost eliminati cu ajutor venit din exterior.

"Aceste schimbari de regim au fost posibile datorita poporului si nu cu ajutorul unei forte straine, inclusiv a ONU", a afirmat Ban Ki-Moon.

Alaturi Gaddafi, presedintii Tunisiei si ai Egiptului au fost fortati sa demisioneze, deschizand astfel calea catre alegeri, un lucru dorit de natiunile occidentale care spera la instalarea unor guverne democratice. Secretarul general s-a declarat, de asemenea, incantat de actiunile de a proteja civilii - concept denumit "responsabilitatea de a proteja" - care par sa ia avant din ce in ce mai mult.

Pe de alta parte, Ban Ki-Moon s-a aratat ingrijorat de soarta civililor din Siria, dupa ce numarul mortilor se ridica la peste 5000 in urma revoltelor de la inceputul acestui an.

"Acest lucru nu mai poate continua", a spus el. "In numele umanitatii, este timpul pentru comunitatea internationala sa actioneze", a avertizat secretarul general al ONU.

Rezolutia 1973, adoptata in martie 2011, a autorizat statele membre ONU sa impuna o zona de interdictie aeriana deasupra Libiei si sa ia toate masurile necesare pentru protejarea civililor amenintati de represiunea guvernelor.