Igor Smirnov a iesit din cursa electorala pentru presedintia republicii separatiste Transnistria, informeaza Reuters. Potrivit rezultatelor preliminare anuntate miercuri de autoritatea electorala de la Tiraspol, primul tur de scrutin, desfasurat duminica, a fost castigat de fostul presedinte al parlamentului transnistrean Evgheni Sevciuk. Acesta se va confrunta in cel de-al doilea tur al alegerilor cu actualul sef al legislativului, Anatoli Kaminski (sustinut de Kremlin).

Igor SmirnovFoto: Reuters

Datele preliminare prezentate de Comisia Electorala Centrala il plaseaza pe Evgheni Sevciuk pe primul loc in urma alegerilor din 11 decembrie, cu 38,53% din voturi, fiind urmat de Anatoli Kaminski, cu 26,48%.

Actualul lider al republicii nerecunoscute international, Igor Smirnov, ar fi obtinut 24,82% din voturile alegatorilor, ratand astfel cursa pentru turul doi al prezidentialelor.

De asemenea, Comisia Electorala Centrala de la Tiraspol nu s-a pronuntat inca asupra contestatiei facute de Igor Smirnov, care a cerut invalidarea scrutinului de duminica, din cauza "numeroaselor fraude electorale".

Alegerile au fost validate luni, rata de participare fiind de 56%. Pentru a castiga alegerile, un candidat trebuia sa obtina 50% plus 1 din voturi. Un al doilea tur va fi astfel organizat in doua saptamani, pe 25 decembrie, iar acesta va fi validat daca vor vota 25% dintre alegatori. Presedintele este ales pentru un mandat de cinci ani.

Sase candidati au participat la scrutinul din 11 decembrie, Igor Smirnov candidand pentru cel de-al cincilea mandat.