Tensiunile dintre Rusia si Statele Unite au escaladat in ultima luna, pe fondul unor probleme mai vechi: scutul antiracheta sau liniile de aprovizionare din Afganistan, si ar putea duce la o noua criza privind aderarea Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC). Insa Moscova nu urmareste ruperea relatiilor cu Washington, ci pe cele dintre SUA si Europa, potrivit unei analize Stratfor.

Presedintele rus Dmitri Medvedev a prezentat la sfarsitul lunii noiembrie noua strategie de aparare a Rusiei, ocazie cu care a subliniat faptul ca tara sa si-a exercitat "vointa politica" de a deschide un nou capitol in relatiile cu SUA si NATO, insa Washington-ul a refuzat oferta. Medvedev se referea in acest caz la faptul ca Rusia isi schimbase strategia in cazul scutului antiracheta si, in loc sa se opuna categoric, a propus o schema de cooperare, bazandu-se pe urmatorul principiu: daca Iranul si alte amenintari si nu Rusia sunt motivul real pentru extinderea scutului, atunci colaborarea Moscovei ar fi bine primita. Propunerea aceasta a fost respinsa de SUA si de majoritatea membrilor NATO.

Stratfor noteaza ca exista indicii referitoare la ingrijorarile Europei Centrale ca urmare a acestui fapt. Mai mult, faptul ca SUA incepe sa cedeze in chestiunea aderarii Rusiei la OMC (care a facut, cu succes, presiuni si asupra Georgiei sa nu se mai opuna aderarii) pentru a putea sa trimita provizii in Afganistan prin Rusia (dupa ce Pakistanul a inchis liniile) si, astfel, nu reactioneaza mai puternic la agresiunea Rusiei ridica intrebari in randul europenilor cu privire la intentia Washington-ului de a isi "da" relatiile cu Europa Centrala la schimb pentru liniile de aprovizionare prin Rusia.

Insa in aceasta miscare, daca se va exagera, Moscova risca sa creeze o reactie opusa celei scontate si anume o unificare unilaterala a SUA cu Europa impotriva Rusiei pe problemele de securitate regionala, se precizeaza in material.

Citeste intreaga analiza pe site-ul agentiei de analiza globala Stratfor.