Reprimarea din Siria a provocat moartea a "peste 5.000 de persoane", a afirmat luni Inaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, relateaza AFP.

"Astazi am raportat faptul ca numarul (mortilor) depaseste 5.000", a declarat ea in cadrul unei intalniri cu presa la incheierea reuniunii Consiliului de Securitate.

ONU are informatii ca peste 200 de persoane au fost ucise din 2 decembrie de fortele presedintelui Bashar al-Assad, a declarat Pillay, potrivit diplomatilor care au asistat la reuniunea Consiliului.

Ultimul bilant al Natiunilor Unite era de peste 4.000 de persoane ucise de fortele siriene de la inceputul miscarii de contestare a regimului, in martie anul trecut. Intrebat despre bilant saptamana trecuta, presedintele Assad a pus la indoiala credibilitatea ONU.

Pillay s-a exprimat in fata Consiliului ca raspuns la o cerere a Frantei, Marii Britanii si Germaniei, citeaza Mediafax.

Consiliul de Securitate nu reuseste sa ajunga la un acord asupra unei rezolutii care sa condamne reprimarea din Siria. Un veto dublu, ruso-chinez, a condus, la 4 octombrie, la esecul unei rezolutii in acest sens. De atunci, Rusia, aliat al regimului sirian, nu a oferit niciun semn de schimbare a pozitiei.

Citand surse de incredere, Pillay a declarat ca peste 300 de minori au fost ucisi de fortele siriene, dintre care 56 doar in noiembrie, in timp ce scolile au fost folosite ca centre de detentie.