Liderul transnistrean Igor Smirnov a cerut, luni, invalidarea scrutinului electoral care a avut loc duminica in Transnistria, relateaza PRO TV Chisinau, citat de Mediafax.

Comisia Electorala Centrala de la Tiraspol sustine ca a primit luni 27 de plangeri cu privire la scrutinul de duminica, intre care si un demers de 15 pagini din partea reprezentantilor lui Igor Smirnov, care solicita ca scrutinul electoral sa fie invalidat.

Alegerile au fost validate, rata de participare fiind de 56%. Pentru a castiga alegerile, un candidat trebuie sa obtina 50% plus 1 din voturi. Un al doilea tur va fi astfel organizat in doua saptamani, iar acesta va fi validat daca vor vota 25% dintre alegatori.

Echipa de campanie a lui Evgheni Sevciuk, fost presedinte al Legislativului, a anuntat luni dimineata ca acesta a castigat alegerile cu 39,1% din voturi.

"Sevciuk conduce cu 39,1% din voturi. Actualul presedinte al Sovietului Suprem, Anatoli Kaminski, se afla pe locul al doilea, cu 27,7% din voturi, iar liderul transnistrean Igor Smirnov are 25,5%", a declarat un oficial din cadrul echipei de campanie a lui Sevciuc, dupa numararea a 95% din buletine.

Potrivit unui sondaj realizat la iesirea de la urne si publicat de agentia Vector dupa inchiderea sectiilor de votare, actualul lider de la Tiraspol, Igor Smirnov, este cel care conduce in alegerile prezidentiale din Transnistria, potrivit Itar-Tass. Smirnov ar fi obtinut 47,38% din voturi, fostul presedinte al Parlamentului Evgheni Sevciuk 23,21%, iar actualul presedinte al Parlamentului, Anatoli Kaminski (sustinut de Kremlin) 22,06%.

Igor Smirnov candideaza pentru cel de-al cincilea mandat, iar expertii sunt de parere ca alegerile nu vor fi castigate din primul tur de scrutin. In acest caz, turul al doilea se va tine in data de 25 decembrie.