Presedintele Traian Basescu a declarat, intr-un interviu acordat publicatiei turce Zaman, ca UE trebuie sa trimita semnale pozitive catre Turcia, reiterand spijinul Romaniei pentru candidatura acestei tari la UE.

In interviul difuzat in editia de duminica a cotidianului Zaman, in ajunul vizitei sale in Turcia, care incepe luni, Traian Basescu a declarat ca "UE are nevoie de Turcia la fel cum Turcia are nevoie de UE'.

Seful statului a anuntat, in cadrul interviul, ca in cursul vizitei sale in Turcia va fi semnat un document in vederea consolidarii cooperarii bilaterale. "Acest moment are o importanta istorica in relatiile noastre bilaterale si speram ca acesta va conduce la o cooperare consolidata in domenii cum ar fi cooperarea internationala, economie si energie, mediu, securitate, educatie, cultura si turism", a spus Traian Basescu.

Totodata, Basescu a aparat decizia Romaniei de a gazdui un sistem de aparare antiracheta al NATO in sudul tarii, afirmand ca este vorba de un sistem strict defensiv, care nu este indreptat impotriva vreunui stat.

El a incurajat, de asemenea, cooperarea NATO-Rusia in ceea ce priveste cooperarea antiracheta, spunand ca exista potential in acest sens si ca NATO este deschisa cooperarii.

Seful statului va efectua in zilele de 12 si 13 decembrie o vizita de stat in Turcia, la invitatia omologului sau, Abdullah Gul. Traian Basescu se va intalni cu reprezentantii comunitatii romanesti din Republica Turcia si va participa la un Forum de afaceri turco-roman, la Istanbul.