Cel putin 15.000 de simpatizanti ai Partidului Comunist din Republica Moldova (PCRM) au participat sambata la un miting la Chisinau, cerand demisia Guvernului, anunta Mediafax, citand presa din tara vecina. Protestatarii au participat la un mars pe strazile capitalei, exprimandu-si frustrarea fata de Alianta pentru Integrare Europeana (AIE, la putere), pe care comunistii o considera prea prooccidentala. "Tara este condusa de la Bruxelles, din SUA si de la Bucuresti", a declarat deputatul comunist Iurie Muntean.

Actuala coalitie guvernamentala se afla la putere din 2009, cand i-a infant pe comunisti in alegeri. Cei 120 de deputati din cadrul Parlamentului moldovean urmeaza sa aleaga viitorul sef al statului la 16 decembrie.

"Jos Alianta", "Jos Filat", "Mars afara", au scandat, in Piata Marii Adunari Nationale, manifestanti veniti din intreaga tara, in frunte cu Vladimir Voronin, liderul formatiunii comuniste.

"Se incalca drepturile tuturor, chiar si ale copiilor care nu s-au nascut. Sunt incalcate drepturile tuturor, indiferent de starea sociala sau de varsta", a declarat Voronin. "Noi am vazut ce s-a intamplat acum 20 de ani. Pe 8 decembrie s-au implinit 20 de ani de cand (...) s-a semnat un document (...) pentru a destrama mareata URSS", a afirmat Voronin, in fata manifestantilor.

Deputatul comunist Iurie Muntean a criticat dur AIE, acuzand Guvernul de cresterea preturilor, amplificarea fenomenului infractional si o situatie economica dificila. "Au facut in asa fel incat tara sa fie condusa de la Bruxelles, din SUA si de la Bucuresti si naiba mai stie de unde. Asta am vrut noi? Alianta a facut in asa fel incat sa putem livra pe piata UE trei saci de grau, doi saci de zahar si cateva tipuri de vin fara aplicarea taxelor vamale", a subliniat el.

Deputatul PCRM Sergiu Sarbu a sustinut ca in Piata Marii Adunari Nationale au fost aproximativ 50.000 de persoane, insa comandantul Politiei din Chisinau a declarat ca nu detine "date" despre numarul participantilor.