Newt Gingrich, favorit in cursa republicana pentru desemnarea candidatului la presedintia SUA, a declarat, intr-un interviu televizat, ca palestinienii sunt "un grup de teroristi" si un "popor inventat", potrivit Mediafax.

Newt GingrichFoto: Reuters

"A fi impartial, intre o democratie ce respecta statul de drept si un grup de teroristi care lanseaza zilnic rachete, aceasta nu este impartialitate, o astfel de abordare promoveaza terorismul", a declarat fostul presedinte al Camerei Reprezentantilor pentru The Jewish Channel.

Newt Gingrich a acuzat Autoritatea Palestiniana ca impartaseste cu miscarea islamista Hamas "dorinta enorma de distrugere a Israelului".

"Presedintele Barack Obama si Administratia sa isi fac iluzii in legatura cu situatia din Orientul Mijlociu", a subliniat Gingrich.

"Avem de-a face cu un popor inventat, care de fapt este un popor arab si care, istoric, face parte din comunitatea araba", a spus Gingrich, adaugand: "Palestinienii pot merge unde vor. Dar, din anumite considerente politice, am intretinut un razboi impotriva Israelului din anii 1940 si mi se pare tragic".

Purtatorul de cuvant al asociatiei propalestiniene American Task Force on Palestine, Hussein Ibish, a reactionat afirmand ca "Israelul nu exista si nu exista niciun popor israelian inainte de 1948".

Citeste, pe Washington Post, transcrierea interviului acordat de Gingrich postului de televiziune The Jewish Channel.

Newt Gingrich a intrat in atentia criticilor si in urma cu cateva zile cand a afirmat ca unele legi pentru protectia minorilor sunt "stupide" pentru ca nu fac decat sa impiedice copiii sa isi gaseasca un loc de munca inainte de varsta adolescentei, potrivit LA Times.

"E tragic ce facem in cartierele sarace, ii prindem in capcana pe copii, prin legile pentru minori, legi care sunt cu adevarat stupide. Am incercat timp de ani de zile sa creez un model foarte simplu. Multe scoli ar trebui sa renunte la personalul de curatenie, ce apartine de sindicate, sa aiba un ingrijitor sef si sa plateasca elevi pentru a avea grija de unitate. Copiii ar munci, ar avea bani, s-ar simti mandri in scoala, ar incepe procesul de maturizare", a declarat Gingrich.