​Coalitia guvernamentala din Marea Britanie se confrunta cu probleme dupa ce premierul David Cameron a decis, vineri, sa blocheze un nou tratat european care sa solutioneze criza eurozonei, potrivit Sky News, citat de Mediafax.

David Cameron, dupa summitul UEFoto: Reuters

Miscarea istorica a prim-ministrului britanic a fost aplaudata de euroscepticii conservatori ca fiind primul pas catre o relatie mai distanta intre guvernul de la Londra si autoritatile de la Bruxelles, si chiar catre o retragere a Marii Britanii din Uniune.

La scurt timp dupa ce decizia a cutremurat intreaga Europa, aceasta incepe sa creeze tensiuni si in coalitia de guvernare din Marea Britanie, formata din conservatori si democrat-liberali.

Vicepremierul britanic, Nick Clegg, a respins zvonurile unei scindari a coalitiei, insistand ca aceasta este "unita" si sustine solicitarile facute de Cameron pentru obtinerea unor garanţii "modeste şi rezonabile" ca interesele britanice vor fi protejate.

"Cred ca orice eurosceptic care ar putea sa isi frece acum mainile de incantare in urma rezultatului summitului de ieri ar trebui sa fie atent la ce isi doreste, pentru ca exista, in mod evident, un potential risc marit sa apara o Europa in doua viteze in care pozitia Marii Britanii sa devina mai marginalizata, iar, pe termen lung, acest lucru ar afecta negativ cresterea economica si locurile de munca din tara", a declarat Clegg.

Ministrul de Finante britanic, George Osborne, a declarat ca David Cameron a aparat interesele britanice si ca decizia luata este una corecta. "Este revigorant sa avem un prim-ministru care spune publicului britanic ce va face - iar apoi merge si face lucru promis atunci cand isi reprezinta tara in Europa. A fost o decizie grea, dar a fost decizia corecta", a declarat Osborne.

Intr-un interviu acordat BBC Radio, Osborne a afirmat ca uniunea fiscala din UE nu este in interesul Marii Britanii, insa a respins posibilitatea ca aceasta decizie va diminua influenta tarii insulare in UE, potrivit Reuters.

Pe de alta parte, democrat-liberalul Chris Davies l-a acuzat pe premier de "tradarea Marii Britanii", in timp ce colegul lui, Matthew Oakeshott a descris ziua summitului drept "o zi neagra pentu Marea Britanie si pentru Europa".

David Cameron sustine insa ca a actionat conform "pozitiei comune" a membrilor coalitiei si ca decizia a fost discutata cu Nick Clegg.

In cadrul discursului tinut la Bruxelles, dupa terminarea summitului, Cameron a respins ideea ca opozitia lui a deschis drumul catre o retragere a Marii Britanii ]din UE sau catre un referendum privind statutul de membru. "Apartenenta [n.r la Uniune] este in interesul nostru si am spus intotdeauna ca, daca este cazul, voi sprijini calitatea de membru", a afirmat Cameron.