​Aripa din Africa de Nord a organizatiei teroriste Al Qaeda si-a asumat responsabilitatea pentru rapirea a cinci cetateni straini in ultima luna, in Mali, informeaza Reuters, si a descris doi dintre ostatici ca fiind spioni francezi.

Cei cinci barbati ar fi fost rapiti in Mali in timpul unor incidente separate de la sfarsitul lunii noiembrie, potrivit Reuters. Grupul i-a cerut presedintelui Nicolas Sarkozy sa-si retraga trupele franceze din tarile musulmane pentru a permite eliberarea ostaticilor francezi.

"Al Qaeda din Ma­ghrebul Islamic are placerea de a-si asuma raspunderea pentru rapirea a doi spioni din serviciul secret francez in noaptea de 24 noiembrie, in estul Mali", a anuntat grupul terorist.

Indoielilele au inceput deja sa apara in Franta in ceea ce priveste identitatea celor doi cetateni francezi, considerati initiali geologi, acestia fiind rapiti in orasul Hombori, in apropierea granitei cu Burkina Faso.

Mass-media franceze au declarat ca cei doi barbati faceau parte din serviciile secrete din Franta. Unul dintre barbati, care este de origine maghiara, a participat in 1990 la recrutarea de mercenari iugoslavi pentru a lupta in Republica Democrata Congo, pe atunci Zair. Cel de-al doilea ostatic a fost arestat in arhipelagul Comoros din Oceanul Indian, in septembrie 2003, acesta fiind acuzat de o presupusa lovitura de stat, potrivit mass-media.

Al Qaeda a motivat rapirile drept o razbunare pentru arestarea unora dintre luptatorii sai in Mali, care ulterior au fost extradati in Mauritania.