Prim-ministrul rus Vladimir Putin, acuzat de tarile vestice si de opozitia nationala de fraudarea alegerilor legislative, a castigat vineri nu doar sprijinul Chinei, ci si Premiul Confucius pentru Pace, versiunea chineza a Premiului Nobel pentru Pace, titreaza Reuters.

Doua rusoaice, studente in China, prezinta Premiul Confucius pentru Pace, acordat lui PutinFoto: Reuters

Organizatorii Premiului Confucius pentru Pace, creat de China in 2010, intr-o incercare de a contracaradecizia Comitetului Nobel din Norvegia de a-l recompensa pe disidentul chinez Liu Xiaobo, au declarat ca au decis sa ii acorde distinctia premierului rus pe motiv ca s-a opus bombardarii Libiei de catre avioanele NATO.

Fondatorul premiilor, poetul Qiao Damo, a prezentat trofeul, o statuie placata in aur a filosofului Confucius, in absenta lui Putin. Premiul a fost acceptat, in numele prim-ministrului, de un grup de studenti rusi, in cadrul unei ceremonii restranse.

Purtatorul de cuvant al lui Putin nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Ministerul de Externe al Chinei a refuzat sa comenteze cu privire la premiu insa Qiao Damo a afirmat ca "guvernul nu s-a opus in nici un fel". In luna septembrie, intr-o miscare surprinzatoare, Ministerul Culturii a ordonat organizatorilor sa nu mai acorde premiul, spunand ca acesta nu are permisiunea oficiala. Marti insa, poetul Qiao Damo, directorul Departamentului de cercetare, a anuntat ca ceremonia va avea loc.

Inmanarea premiului are loc pe fundalul tulburarilor din Rusia ce au urmat scrutinului electoral de duminica. Mii de rusi au iesit, saptamana aceasta, in strada acuzand fraudarea alegerilor in favoarea partidului lui Putin, Rusia Unita, si cerand demisia premierului.

Observatorii occidentali au criticat alegerile din Rusia iar secretarul american de stat Hillary Clinton a sugerat ca nu au fost nici libere, nici corecte. Putin a acuzat SUA ca incita la proteste.

Ministrul de Externe al Chinei si-a manifestat insa sprijinul fata de Putin declarand ca alegerile au fost "universal afirmate". "China crede ca alegerile pentru Duma de stat reflecta dorintele poporului rus. China respecta alegerea poporului rus si sprijina alegerea Rusiei de a urma o cale de dezvoltare potrivita conditiilor nationale", a declarat purtatorul de cuvant al ministerului, Hong Lei, intr-o conferinta de presa.

Intrebat in legatura cu acordarea premiului Nobel pentru Pace disidentul chinez Liu Xiaobo, in urma cu un an, Hong Lei a declarat ca Liu a fost pedepsit in conformitate cu legea. "China este o tara a statului de drept si toti sunt egali in fata legii", a adaugat purtatorul de cuvant al Ministerului.

Citeste si: