​​O parte a presei britanice a scris, vineri, ca presedintele francez Nicolas Sarkozy ar fi evitat sa dea mana cu premierul britanic David Cameron, la finalul discutiilor purtate noaptea trecuta intre liderii europeni adunati la summit-ul UE de la Bruxelles. Daily Mail publica cateva fotografii prin care incearca sa demonstreze ca liderul francez a evitat strangerea de mana cu Cameron. In schimb, The Telegraph sustine ca cei doi nu s-au evitat si publica o fotografie care ii arata strangandu-si mainile.

Cameron si SarkozyFoto: Reuters

Liderii Uniunii Europene au ajuns joi noaptea la un acord pentru consolidarea disciplinei fiscale, acesta urmand a fi semnat de majoritatea statelor membre. Vineri la pranz a aparut o versiune revizuita a acordului liderilor UE in care se arata posibilitatea ca noua din cele zece state non-euro sa ia parte la acest acord dupa consultarea Parlamentelor nationale. Astfel, Marea Britanie ramane singura tara dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Euroepene care isi mentine decizia de a nu semna noul pact, fiind in acest moment complet izolata pe plan european.

"Am fi preferat un acord intre cele 27 de state care insa nu a fost posibil, avand in vedere pozitia de prietenilor nostri britanici", le-a declarat vineri dimineata presedintele francez reporterilor, adaugand ca conditiile impuse de catre prim-ministrul britanic David Cameron au fost considerate "inacceptabile".

Marea Britanie a incercat sa conditioneze sprijinul pentru acest proiect de posibilitatea de a fi scutita, in caz de nevoie, in unele domenii de control al autoritatilor de supraveghere financiara paneuropeana infiintat dupa criza plecata din Statele Unite in 2007-2008. Astfel, s-a optat pentru un tratat separat al tarilor din zona euro, la care sa se asocieze statele care mai doresc acest lucru.