Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bruxelles, dupa discutiile din cadrul summitului UE, ca desfasurarile din ultimele zile indica faptul ca statele din Zona Euro, dar si celelalte state ale UE, fac tot ce pot pentru a sustine moneda unica.

Principalele declaratii facute de Jose Manuel Durao Barroso:

- Am avut ocazia sa analizam eforturile facute de statele membre pentru cresterea economica. Disciplina fiscala si intarirea convergentei fac parte din masurile convenite.

- Am cazut de acord asupra substantei acestui acord: disciplina fiscala si convergenta.

- Se va pregati o forma a tratatului care sa fie compatibila cu legislatia europeana si institutiile europene.

- Astazi am semnat si tratatul de aderare al Croatiei. Acest lucru arata directia pozitiva in care se indreapta Uniunea Europeana.

- Voi continua sa sustin extinderea Uniunii.

- Serbia a fost si ea felicitata pentru progresele facute in ultimul an.

- Energia si infrastructura Uniunii sunt doua dintre aspectele cheie la care se lucreaza.

- Vrem sa vedem cat de departe sunt pregatiti sa mearga, in termeni de angajament, membrii UE, in directia convergentei si a sustinerii masurilor propuse.

- Intrebarea pe care o ridica acest summit este: "Sunt oare statele membre ale zonei cu adevarat pregatite sa isi confirme angajamentul fata de moneda euro? Ce am vazut ieri este ca statele din zona euro, si chiar si cele din zona non-euro, fac tot ce pot pentru a sustine moneda.