Mai multi experti militari au pus la indoiala autenticitatea dronei americane prezentata de Iran, afirmand ca aparatul arata ca un "car alegoric de la o parada", fiind "mult prea intact" pentru a semana cu un obiect doborat, transmite Guardian. Joi, televiziunea iraniana a prezentat pentru prima data imagini cu drona capturata in urma cu cateva zile, afirmand ca aparatul este in stare perfecta.

Drona SUA capturata de IranFoto: Captura Youtube.com

Teheranul afirma ca drona ar fi fost doborata in timp ce zbura deasupra orasului iranian Kashmar, aflat la 225 km de granita cu Afganistanul.

Conform expertilor, drona americana era utilizata in cadrul misiunilor agresive de colectare a informatiilor despre programul nuclear iranian. Un astfel de avion fara pilot de tip RQ-170 a fost folosit si pentru strangerea informatiilor care au dus la raidul in care a fost ucis Osama Bin Laden.

Oficialii americani au recunoscut ca au pierdut un avion aflat in misiune de recunoastere in vestul Afganistanului, fara armament la bord, motivand acest lucru printr-o eroare de functionare care a dus la pierderea controlului asupra avionului.

Iranienii sustin ca drona a fost doborata "prin mijloace electronice". Aparatul ar fi suferit "stricaciuni minime".

Potrivit declaratiilor facute de Guvernul de la Teheran, drona RQ-170 Sentinel are o anvergura a aripilor de 26 de metri, avand o lungime totala de 4.5 metri. Aparatul este "echipat cu aparate de supraveghere extrem de performante, echipament de strangere de date, de comunicare electronica si sisteme radar".

John Pike, expert in echipament militar la GlobalSecurity.org, a declarat ca este putin probabil ca iranienii au tehnologia necesara pentru a reusi sa preia controlul asupra sistemului de navigare al dronei si sa o aduca pe pamant fara sa o distruga. "Arata ca un car de la o parada. Arata incredibil de intact pentru ceva care s-a prabusit, in timp ce aripile sunt aplecate in directia gresita", a spus el. "La aparatul real, aripile urca in sus la margine. La drona aratata de iranieni ele sunt aplecate", a adaugat el.

Weird.com scrieca "trebuie sa ne amintim ca cei care au prezentat aceste imagini (n.red. cu drona doborata) sunt cei care in trecut au sudat intre ele niste butoaie de petrol, intr-o incercare de a convinge lumea ca detin rachete rusesti anti-aeriene sofisticate. Se poate foarte bine ca drona prezentata sa fie mai mult o diorama de propaganda iraniana decat adevarata "Fiara din Kandahar.”

Alti experti au speculat ca drona americana ar fi putut fi doborata de un sistem rusesc de bruiaj si razboi electronic, denumit Avtobaza, pe care iranienii l-au cumparat de la Moscova in urma cu cateva luni.

Presa americana a relatat ca armata SUA au luat in considerare declansarea unei operatiuni a fortelor speciale de recuperare a dronei pierdute, insa actiunea a fost considerata prea riscanta.

Pe de alta parte, Wired.com a afirmat ca Rusia si China au cerut deja Guvernului de la Teheran sa le permita accesul la aparatul american doborat.