Incepe cel mai tensionat summit european din istoria Uniunii Europene dupa un an de reuniuni numite "decisive", "istorice", "fara precedent". Deciziile sale, care merg pana la reformarea documentelor prin care Uniunea Europeana si zona euro s-au nascut trebuie sa raspunda unei provocari esentiale: va supravietui moneda euro? Hotararile de la sfarsitul acestei saptamani vor reconfigura practic arhitectura UE. Un esec inseamna, estimeaza experti, analisti, economisti, jurnalisti si lideri politici, inceputul sfarsitului Uniunii Europene.

Tensiunile care macina UE. Exista cel putin trei elemente cheie si tot atatea tensiuni in privinta carora liderii UE trebuie sa se puna de acord pentru a da un raspuns credibil pietelor. Avertismentele pentru politicienii europeni sunt din cele mai dure, iar presiunea este maxima: costurile de imprumut au ajuns la cote de nesuportat de tarile cu datorii, iar agentiile de rating ameninta cu retrogradarea intreaga zona euro.

  • Zona euro vs zona non euro. Tarile care sunt acum in afara zonei euro stiu ca vor face odata parte din ea astfel ca nu vor reguli doar pentru cei 17 si in privinta carora nu vor avea niciun cuvant de spus. Cele mai afectate sunt Marea Britanie - care in afara uniunii fiscale isi vede amenintat City-ul londonez - si Danemarca. Propunerile pentru schimbarile de tratat de pe masa liderilor prezenti la summit includ aceasta varianta: reguli doar pentru zona euro. 

Diferenta dintre o schimbare de tratat agreata de toti cei 27 lideri ai statelor membre fata de una doar pentru cei 17 din zona euro nu inseamna doar o masura preventiva pentru "Europa cu doua viteze". Germania vrea tratat schimbat pentru toata lumea cu puteri sporite pentru institutiile europene in special pentru Comisia Europeana si Curtea Europeana de Justitie care pot decide daca un buget e "echilibrat" sau nu, daca respecta regulile UE sau nu. Varianta "restransa" UE 17, cu tratat interguvernamental, ar insemna un raspuns mult mai fragil.

  • Suveranitatea nationala vs cea europeana. Uniunea fiscala in zona euro presupune mai putina putere pentru parlamentele nationale mai ales in privinta bugetului - un element cheie pentru puterea politica. O parte din aceasta putere ar trebui transferata Bruxelles-ului dar acesta are o problema de legitimitate: cei mai multi ai institutiilor europene nu sunt alesi prin vot.  
  • Disciplina bugetara vs ajutor de urgenta. Este prima tema pe care liderii UE trebuie sa aplaneze tensiunile. Germania cere insistent disciplina bugetara si control asupra bugetelor. Acestea trebuie stabilite prin schimbarea tratatului UE. Franta si "aliatii sai din sud", noteaza Financial Times, vor ca pretul disciplinei sa fie solidaritatea, adica un Fond de salvare in zona euro cat mai consistent pentru a oferi o protectie tarilor care au probleme cu datoriile. Germania nu agreeaza foarte mult idea maririi fondului de urgenta pe care trebuie sa-l garanteze cu propria-i performanta.

Cele mai sumbre scenarii

In lipsa unui raspuns credibil la aceste tensiuni moneda unica e in pericol. Calculele analistilor au inceput cu iesirea unei prime tari din zona euro - cea mai slaba - dupa care investitorii si avocatii au masurat efectele in lant: oprirea sistemului bancar, prabusirea cursului euro, mii de litigii.

"Daca o tara paraseste zona euro aceasta va insemna o oprire completa. Aceasta va trebui sa inchida bancile sale, sa impuna controale de capital si sa emita o moneda noua. E doar inceputul unui proces foarte dificil", a spus Proctor Charles, un partener bancar la Edwards Wildman una din cele mai mari companii de avocatura in drept international, citat de Financial Times.

  • Cursul euro s-ar prabusi la un nivel istoric in ultimii 20 de ani. La primul exit din zona euro - cel mai probabil Grecia -  moneda unica s-ar deprecia la echivalentul a 85 de centi dintr-un dolar american. Ar fi cea mai mica valoare din 2001 incoace, au estimat economistii ING.
  • Costuri pentru populatie. La un alt exit, al Germaniei, costurile s-ar traduce, pe cap de locuitor, numai in primul an, la 6.000 pana la 8.000 de euro pe cap de locuitor, potrivit estimarilor economistul sef al UBS Stephane Deo, citat de Der Spiegel. Prin comparatie, daca  dupa Grecia, Portugalia si Irlanda ar avea nevoie de o stergere de 50 la suta a datoriilor, costul pentru fiecare cetatean german ar fi de 1.000 de euro. 
  • Scade capacitatea de imprumut a statelor. Un aspect important este capacitatea unei tari de a strange bani de pe pietele internationale, dupa plecarea dub ziba euro, avertizeaza Jay Modrall, partenerul din Bruxelles al Cleary Gottlieb Steen & Hamilton, companie americana de consultanta pentru guvernul grec, citat de FT. Ar fi mult mai usor de amendat tratatele UE daca o tara care pleaca din zona euro ar putea sa ramana in UE, a mai spus Modrall.  
  • Retragerea capitalurilor: Tratatele europene nu prevad posibilitatea unui exit din zona euro - o tara poate iesi doar din Uniunea Europeana in ansamblul sau. O astfel de plecare va lua o lunga perioada de timp, iar investitorii ar putea folosi acest timp sa-si retraga capitalul, avertizeaza economistul Karsten Junius intr-o cercetare pentru DekaBank, citata de Der Spiegel. Deci, tara in cauza ar suferi un prejudiciu economic prin intoarcerea la moneda nationala. De asemenea, nu este clar ce se va intampla la datoria unei tari suverane in cazul in care a parasit zona euro. 
  • Puterea de negociere a UE se va prabusi. In acelasi timp, UE va suferi o pierdere imediata de influenta pe plan international, in cazul in care a pierdut moneda unica. Eforturile de a crea o politica externa, negocierile pentru gaze sau energie, securitatea comuna ar fi foarte afectate.  
  • Tulburari sociale grave, razboi civil. Cand o moneda este abolita, exista intotdeauna victime, inclusiv multi cetateni ale caror economii scad brusc in valoare sau nu mai valoreaza nimic. Istoria arata ca prabusirea de uniuni monetare este adesea insotita de tulburari sau chiar un razboi civil, a mai declarat economistul sef al UBS economistul-sef Stephane Deo. El considera ca este "practic imposibil de imaginat un scenariu fara consecinte sociale grave." Avertismente similare au venit si din partea cancelarului german Angela Merkel dar si din partea unuia din cei mai importanti lideri polonezi.