Veterani de razboi din Statele Unite marcheaza miercuri 70 de ani de la atacul aviatiei japoneze de la 7 decembrie 1941, la Pearl Harbor, in timpul caruia si-au pierdut viata 2.400 de marinari, soldati si civili americani, transmite CNN. La 07:55 (ora locala), momentul in care a inceput atacul, va fi pastrat un minut de tacere.

USS Arizona, in flacariFoto: Reuters

Ceremonia anuala de comemorare va incepe in Hawaii la ora locala 07:40 (19:40, ora Romaniei), la centrul pentru vizitatori din Pearl Harbor, unde se vor afla circa 3.000 de invitati.

In programul ceremoniei de miercuri sunt prevazute salutul garzii de onoare, depunere de coroane de flori si un moment de reculegere pentru cei ucisi in atac. Un grup aerian va aduce un omagiu celor cazuti, in timpul unui zbor deasupra World War II Valor, aflat in cadrul Pacific National Monument si a memorialului USS Arizona.

Veterani americani, in Honolulu

Veterani americani, in Honolulu

Foto: Reuters

In timpul serii de miercuri, ramasitele veteranului Vernon Olsen (91 de ani), din Port Charlotte (Florida), vor fi inmormantate in USS Arizona, vasul de lupta pe care a fost marinar si unde au murit 1.117 de americani.

Circa 120 de supravietuitori americani ai atacului de la Pearl Harbor vor participa la ceremoniile de miercuri.

La 7 decembrie 1941, avioanele japoneze decolate de pe portavioanele din Pacific au atacat navele americane ancorate in Pearl Harbor, distrugand mai multe dintre ele si provocand pierderi importante flotei SUA. Japonezii au atacat de asemenea si mai multe tinte militare din Oahu.

Atacul a socat opinia publica din Statele Unite si a accelerat intrarea tarii in cel de-al Doilea Razboi Mondial.