Tribunalul Tverskoi din Moscova i-a judecat marti pe politicienii de opozitie Ilia Iashin si Aleksei Navalov pentru organizarea unui miting neautorizat impotriva alegerilor fraudate. Organizatia Amnesty International i-a declarat pe cei doi adevarati eroi. Alte peste 500 de persoane au fost retinute de fortele de ordine in timpul demonstratiilor de marti seara din centrul Moscovei. In acest context, agentia internationala de rating Fisch a avertizat in legatura cu riscurile politice extrem de ridicate din ajunul alegerilor prezidentiale. Expertii anticipeaza pentru Rusia un scenariu egiptean si califica drept nelegitima noua componenta a Dumei de stat.

Violente la MoscovaFoto: Reuters

Intre timp, in capitala au fost introduse temporar trupe ale Ministerului de interne, scrie Nezavisimia gazeta. Marti seara, demonstratii spontane au avut loc la Sankt-Petersburg si Samara. Peste tot, interventia prompta a fortelor de ordine a impiediat ca miscarile sa ia amploare.

Analistii incearca sa ghiceasca modul in care vor reactiona autoritatile, dar, deocamdata, nu au gasit un raspuns. „Clasa medie a inceput sa-si strige nemultumirile, ceea ce este un semn extrem de ingrijorator”, este convins directorul general al Centrului pentru tehnologii politice, Aleksei Makarkin. In opinia lui, in cadrul alegerilor legislative de duminica, multi fie au intors spatele Rusiei Unite, fie au refuzat, pentru prima data, sa se prezinte la urne, simtind ca nu sunt capabili sa decida soarta tarii.

„Multi dintre ei acuza disconfort din cauza faptului ca nu vad niste perspective serioase si vor sa pedepseasca Rusia Unita”, spune expertul. El crede ca riscul destabilizarii situatiei se va adanci dupa alegerile prezidentiale, pentru ca guvernul va fi nevoit sa adopte masuri nepopulare. „Rusia Unita a pierdut pentru totdeauna sprijinul clasei de mijloc, iar majoritatea putiniana se destrama. Noua Duma de stat, cea decisa in alegerile de duminica detine un grad limitat de legitimitate in ochii oamenilor care nu au votat cu partidul puterii”, subliniaza Makarkin.

Medvedev si Putin se distanteaza de Rusia Unita

Cotidianul RBK Daily scrie, la randul lui, ca puterea de la Kremlin nu se astepta la o asemenea reactie din partea clasei de mijloc, evenimentele de marti gasindu-i pe liderii tarii total nepregatiti pentru un astfel de scenariu. Prin urmare, singurul lucru pe care l-au considerat potrivit a fost sa adune in graba oameni si sa-i scoata in strada in „sprijinul partidelor invingatoare”.

„Cati ar putea sa fie acesti dusmani? 200 de oameni?”, a raspuns enervat un funtionar de la Kremlin la intrebarea RBK legata de mitingurile de marti din Piata Triumfalnaia. Alt functionar al Kremlinului a declarat ca pentru Rusia Unita vor exista cu siguranta urmari.

„Deocamdata, partidul este folosit ca instrument, dar el va fi reorganizat peste cinci sau sase ani maxim. Si este mai mult ca sigur ca, dupa toate cele intamplate, presedintele Dmitri Medvedev va refuza sa preia conducerea Rusiei Unite”, a declarat respectiva sursa.

Interesant este ca marti, purtatorul de cuvant al premierului Putin, Dmitri Peskov, a anuntat ca nici premierul nu se va sprijini pe Rusia Unita. Potrivit afirmatiilor sale, Putin nu a fost niciodata foarte legat de aceasta formatiune politica.

Mare miting pe 10 decembrie

Cotidianul electronic Gazeta. ru anunta ca pentru sambata protestatarii intentioneaza sa organizeze o noua actiune – un miting in Piata Revolutiei, convenit cu autoritatile municipale inca de dinaintea alegerilor de duminica. Lor urmeaza sa li se alature automobilistii Federatiei proprietarilor de masini din Rusia.

„Pentru 10 decembrie au convenit organizarea unui mars automobilistic, care se va incheia in Piata Revolutiei, unde este planificat mitingul celor nemultumiti de rezulatul scrutinului legislativ”, au declarat responsabilii Federatiei.