Un australian a fost condamnat la 500 de lovituri de bici si la un an de inchisoare in Arabia Saudita, dupa ce a fost gast vinovat de blasfemie, au anuntat oficiali de la Sydney, citati de YahooNews. Mansor Almaribe, in varsta de 45 de ani, a fost arestat luna trecuta in orasul Medina, in timp ce efectua pelerinajul hajj.

Barbatul, care locuieste in statul australian Victoria, a fost acuzat de oficialii sauditi ca i-a insultat pe apropiatii profetului Mahomed, lucru ce reprezinta o incalcare a legilor anti-blasfemie stricte din Arabia Saudita.

Departamentul pentru Afaceri Externe de la Canberra a declarat ca ambasadorul australian in Arabia Saudita a contactat autoritatile saudite pentru a solicita clementa. Oficialii consulari australieni ofera sprijin barbatului si familiei sale din Australia.

"Guvernul australian se opune pedepselor corporale", a precizat Departamentul.

Almaribe a fost condamnat pentru blasfemie marti. Initial, magistratii au decis ca el sa fie inchis pentru doi ani si sa fie biciuit de 500 de ori. Pedeapsa cu inchisoarea a fost redusa ulterior cu un an.

Fiul barbatului, Jamal, a declarat pentru publicatia The Age ca, atunci cand a fost arestat, tatal sau citea si se ruga cu un grup de credinciosi musulmani.

Un alt fiu al lui Almaribe, Mohammed, a afirmat pentru Australian Broadcasting Corp ca se teme pentru sanatatea tatalui sau: "Cinci sute de lovituri de bici pe spate. El are oricum probleme cu spatele. Nu cred ca va rezista la 50".