Belgradul a recunoscut "de jure" independenta Kosovo prin acceptarea acordului incheiat vineri sub auspiciile Uniunii Europene privind "gestionarea comuna a punctelor de trecere a frontierei" cu Serbia, a sustinut marti prim-ministrul kosovar Hashim Thaci, relateaza AFP.

"Acest acord reprezinta o recunoastere de jure a Republicii Kosovo din partea Serbiei", a declarat Thaci, in cadrul unei reuniuni a cabinetului sau, deschisa publicului.

"Serbia a recunoscut, prin urmare, frontiera cu Kosovo", a adaugat el.

Pristina si Belgradul au ajuns la un acord vineri, la Bruxelles, in cadrul dialogului avut sub medierea UE, cu privire la gestionarea "integrata" a "punctelor de trecere" dintre teritoriile celor doua tari.

Potrivit acordului, politistii si vamesii sarbi, alaturi de cei kosovari, vor gestiona impreuna aceste puncte de trecere, sub supravegherea Misiunii europene in Kosovo (Eulex), care are rolul de mediator intre cele doua parti.

Negociatorul sarb Borko Stefanovic a subliniat, dupa incheierea acordului, ca nu este vorba de un acord frontalier, in masura in care nu exista la aceste "puncte de trecere" simboluri ale statului kosovar.

El a adaugat ca vamesii si politistii kosovari au statutul de "controlori vamali", care ar insemna un fel de statut de observator.