Rusia Unita, partidul lui Vladimir Putin, a obtinut majoritatea in Duma de stat, dar nu va mai domina camera inferioara a parlamentului ca pana acum. Partidul puterii va fi obligat sa cedeze opozitiei o parte din functiile de conducere. In plus, va fi redus numarul comisiilor, astfel ca Duma va redeveni "teatrul bataliilor politice", asa cum a fost pana in 2003. Dar soarta proiectelor de lege va continua sa depinda de Rusia Unita, scrie Kommersant.

Regulamentul de functionare al primelor trei Dume de stat impunea prin repartizarea functiilor de conducere un echilibru intre partidul invingator si urmatoarele clasate. Daca functia de speaker (presedinte) revenea de drept formatiunii castigatoare, cea de vicepresedinte era acordata ocupantului pozitiei secunde. Daca invingatorul primea sefia unei influente comisii parlamentare, opozitia putea pretinde conducerea comisiei de buget, spre exemplu, la fel de influenta.

Rusia Unita a modificat aceste reguli cand a reusit sa formeze o majoritate constitutionala, dupa alegerile din 2003 si din 2007. Prin urmare, din cele 32 de comisii ale ultimei Dumei de stat, 26 au apartinut Rusiei Unite. Cu 315 mandate dintr-un total de 450, Rusia Unita a reusit sa preia inclusiv posturile de vicepresedinti ai comisiilor. Or, presedintele unei comisii este cel care stabileste ordinea de intrare in dezbatere a diferitelor proiecte de lege si, de multe ori, el decide care dintre variantele supuse examinarii va fi votata de comisie.

In noua Duma de stat, Rusia Unita va dispune de 238 de mandate. Pentru a pastra suprematia numerica in fiecare dintre comisii, partidul este dispus sa le reduca. Potrivit unor surse din interiorul Rusiei Unite, vor exista cel mult 20 de comisii. In schimbul acestei operatiuni, Rusia Unita trebuie sa asigure celor trei formatiuni de opozitie o buna parte din portofolii. "Cam jumatate", a explicat liderului LDPR, Igor Lebedev. Cine ce va primi inca nu se stie.

Pe de alta parte, pentru partidul puterii foarte important este fotoliul de speaker. Pentru ca, scrie cotidianul citat, trebuie gasita "acea candidatura pentru care sa voteze intreaga camera", potrivit unor surse din partid. O solutie de compromis poate fi Boris Gryzlov sau, ca potentiali pretendenti, vicepremierii Viktor Zubkov si Vladimir Volodin.