Regele Belgiei, Albert al II-lea, l-a numit luni seara pe socialistul francofon Elio Di Rupo prim-ministru, precum si pe membrii guvernului acestuia, punand capat celei mai lungi crize politice din istoria regatului la 540 de zile dupa alegerile legislative, a anuntat Palatul Regal, potrivit AFP.

Noul premier al Belgiei, Elio Di RupoFoto: Agerpres/Xinhua

Di Rupo, in varsta de 60 de ani, este primul francofon ce va conduce un guvern in Belgia dupa mai mult de 30 de ani.

Depunere juramantului de catre noul sef al guvernului, care ii succede crestin-democratului flamand Yves Leterme, de catre cei 12 ministri si 6 secretari de stat ai sai va avea loc marti la ora 15.00, precizeaza un comunicat al Palatului, citat de AFP.

Liberalul francofon Didier Reynders, 53 de ani, pleaca de la Finante, dintr-un post pe care il ocupa din 1999 si care a stabilit reputatia sa internationala, pentru Afaceri Externe si Europene.

El isi schimba functia cu flamandul Steven Vanackere, 47 de ani, ce va avea sarcina grea de a imbunatati situatia financiara a regatului in plina criza a datoriilor. Agentia de rating Standard and Poor's a coborat la 25 noiembrie cu o treapta nota Belgiei, de la 'AA+' la 'AA'.

Guvernul lui Yves Leterme care isi inceteaza activitatea fusese insarcinat sa se ocupe de "afacerile curente" dupa ce a cazut in aprilie 2010.

A fost nevoie de peste 18 luni dupa alegerile parlamentare din 13 iunie 2010 pentru a se forma un nou guvern, in timp ce negocierile s-au impiedicat mult timp in dezacorduri intre partidele flamande, majoritare in Belgia, si francofoni, incat s-a pus chiar problema destramarii tarii.

Coalitia pe care in cele din urma a reusit sa o formeze Di Rupo cuprinde sase partide - socialisti, liberali si democrat-crestini, atat flamande cat si francofone - dar il exclude pe marele invingator al alegerilor din Flandra, formatiunea separatista N-VA a lui Bart De Wever, care a promis deja o opozitie feroce fata de noul prim-ministru.