​Ce solutii sunt pentru evitarea prabusirii Euro? Care este semnificatia declaratiilor facute luni de presedintele francez, Nicholas Sarkozy si de cancelarul german Angela Merkel? Se indreapta UE spre oficializarea unei Uniuni cu doua viteze? Cu ce mandat ar putea merge presedintele Traian Basescu la Consiliul European programat la Bruxelles pentru 8-9 decembrie, cand se asteapta adoptarea unor masuri decisive pentru viitorul Uniunii Europene si al monedei euro? Intra in text si asculta Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI realizata de Dan Tapalaga. Invitati: Cristian Sima si Luca Niculescu.

Asculta integral declaratiile facute de Luca Niculescu si Cristian Sima la Discutia de Luni

Descarca fisierul audio in format MP3

Cele mai interesante declaratii facute de Luca Niculescu si Cristian Sima

  • Luca Niculescu: Vestea buna este ca pare ca ai o intelegere intre Sarkozy si Merkel, ceea ce nu era cazul vinerea trecuta, cand fiecare facuse un discurs, fiecare dorind altceva. Planul german este cel care a castigat, or acest plan pare sa nu convinga pietele pentru ca refuza implicarea Bancii Central Europene in chestiunea datoriilor. Asta inseamna practic ca BCE nu va da drumul la tiparnita de bani pentru a cumpara datoriile suverane, solutie care este singura capabila in momentul de fata sa linisteasca pietele. Angela Merkel se opune si Sarkozy am vazut ca se opune si el astzi, desi in urma cu cateva zile zicea ca este pentru aceasta solutie.
  • Cristian Sima: Vestea buna este ca si doamna Merkel si domnul Sarkozy sunt de acord ca euro trebuie salvat. Numai ca este o veste buna pe care o stiam deja. Ei erau de acord demult ca euro sa fie salvat, problema era cum. Si problema ramane si in ziua de azi: este posibil sa salvam euro? (...)  Avem o singura sansa: inflatia. Nu exista alta sansa. Inflatia se poate face tiparind bani, in zona euro, evident. Avem exemplul american: Federal Reserve-ul a cumparat active toxice. Si deci BCE trebuie sa tipareasca, adica sa puna pe calculator niste bani fictivi, cu care sa cumpere titluri de stat italiene, portugheze, spaniole astfel incat sa calmeze pietele. 
  • Datoria o pierd cei care au imprumutat. Or, cine sunt creditorii? Bancile germane, bancile franceze, chiar si statul german. Si atunci se pune problema: la inflatie, toti platim egal. Germania spune: eu nu sunt de acord sa platesc proportional cu ce am, cu ce am agonisit si am foarte mult fata de ceilalti, cand prostiile nu le-am facut eu. Eu nici n-am huzurit, am muncit zi de zi, ma pensionez la 65 de ani, voi la 55, drept urmare baieti nu vreau sa platesc. Atat timp cat Germania nu va accepta ca BCE trebuie sa devina activa si sa cumpere actiuni creind inflatie si nu va accepta aceasta solidaritate de a plati gaurile facute de altii - pentru ca alta solutie nu mai e - euro nu poate decat sa exista inca o luna, si inca o luna, si inca o luna.
  • Luca Niculescu: Miza asta este: ce faci pana la urma ca sa calmezi tulburentele. Angela Merkel a venit cu o arhitectura noua a structurii europene. Or, raspunsul trebuie dat pietelor acum, maine, pe 10 decembrie, dupa summit-ul din 9. (...) Cel mai important e ca Sarkozy spune: nu cream euro-obligatiuni, e o idee proasta, el care in urma cu cateva saptamani spunea ca e o idee foarte buna. Euro-obligatiunile pana la urma duceau la cumpararea de datorii de catre BCE, deci la inflatie. 
  • Cristian Sima: Problema e ca la ora actuala toti au depasit deficitul de 3% din tratatul de la Maastricht, toti sunt imprumutati mai mult decat 60% din PIB, toti, inclusiv Germania.
  • Luca Niculescu: Cred ca va fi criticat si mai rau Sarkozy. Trebuie spus ca in Franta suntem in campanie electorala, deci orice motiv e bun pentru a-l ataca pe Sarkozy. Probabil ca va fi atacat pentru ca a cedat in fata Angelei Merkel. Au fost niste discursuri saptamana aceasta cum eu n-am mai auzit, din stanga franceza au venit discursuri care comparau aceasta situatie cu ce s-a intamplat inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Un val de germanofobie cum a fost saptamana aceasta in Franta n-am mai vazut. 
  • Cristian Sima: Acea perioada (al Doilea Razboi Mondial) a fost creata din hiperactivitatea si agresivitatea Germaniei. S-ar putea ca viitoarele conflicte sa se nasca din inactivitatea Germaniei. (....) Eu nu cred ca euro se va salva. Cred ca va genera si un haos ingrozitor nu numai pe piete, ci si economic si politic in toata lumea. (...) pai o sa-i pese, sunt niste miliarde importante. S-ar putea ca de banii romanilor sa nu-i pese nimanui. Dar rusul daca-i iei toti banii brusc intr-o noapte, s-ar putea sa-i pese rusului sau columbianului sau chinezului samd. Nu poti sa-i spui: de maine, moneda euro nu mai exista si nu-ti dau nimic.
  • Luca Niculescu: Eu sunt de alta parere, cred ca tocmai pericolele, daca se prabuseste zona euro, sunt atat de mari. Sa nu uitam ca doi ministri de finante importanti, cel ceh si cel polonez, n-au exclus eventualitatea unui razboi. Incat cred ca vor da dovada de luciditate pana la urma si vor gasi o solutie. Nemtii au tot cedat de doi ani, erau impotiva fondului de solidaritate financiara, pe care l-au acceptat, erau impotriva ajutorarii Greciei, au acceptat-o, au tot cedat. S-ar putea sa mai cedeze odata, depinde de cat de rea va fi situatia. (...) Daca trecem de acest moment al crizei, Uniunea Europeana va fi reconstruita si eu cred ca avem de fapt o alegere acum intre integrare si dezintegrare.
  • Cristian Sima: Eu cred ca de luni incolo nu vom mai avea aceeasi lume financiara ca pana acuma, se va schimba radical. Nu stiu cum.

Asculta integral Discutia de luni in format AUDIO. Emisiuneapoate fi ascultata si pe frecventele Radio France International (Bucuresti 93,5 FM), incepand cu orele 19.10