Fosti nazisti germani, Spania, Vaticanul si unele cercuri din Statele Unite au incercat sa formeze o armata dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, care sa contracareze incercarile URSS de a se extinde in Republica Federala Germania, potrivit planurilor secrete continute intr-o serie de documente prezentate de Alexander Historical Auctions si citate de blogul WashingtonWhispers. Planul a fost conceput de unul dintre ofiterii preferati de Adolf Hitler, fostul locotenent-colonel Otto Skorzeny.

Alexander Historical Auctions va scoate la licitatie documentele secrete, primele in care apare planul conceput de fosti nazisti, membri ai guvernului lui Franco si Biserica Catolica de a infiinta o armata, ce urma sa fie stationata in Africa.

Potrivit informatiilor, cei implicati erau atat de ingrijorati de posibila expansiune a sovieticilor in Germania de vest si ulterior in intreaga Europa incat planul gandit de fostul ofiter SS aproape ca a fost pus in practica.

Intr-o scrisoare din 1952, un preot care era implicat in complot i-a trimis o scrisoare adjunctului pe probleme externe al Vaticanului, viitorul Papa Paul al VI-lea, pe care il lauda ca a ajutat la finantarea refugiatilor nazisti aflati in Spania.

Potrivit presedintelui Alexander Historical Auctions, Bill Panagopulos, planul a inceput in septembrie 1950, dupa ce Skorzeny a fugit din inchisoare si a mers in Spania, unde a ajuns unul dintre liderii organizatiei secrete ODESSA, care avea ca obiectiv gasirea de adaposturi pentru refugiatii nazisti.

Panagopulos scrie ca "Skorzeny a intrat in Spania sub un nume fals pentru a incepe colaborarea cu lideri militari de frunte ai Spaniei, fosti generali si ofiteri SS si chiar cele mai inalte niveluri ale Vaticanului pentru a planifica formarea unei armate secrete de fosti nazisti si militari spanioli in Spania sau Nordul Africii, pregatita in orice clipa sa respinga un atac al Rusiei venit din Germania de Est. Documentele, provenite direct din mostenirea lasata de Skorzeny, prezinta eforturile sale de a forma o "armata in exil" probabil cu scopuri mult mai sinistre. Continutul documentelor a ramas ascuns peste 60 de ani, complet necunoscut atat ziaristilor, cat si istoricilor".

Documentele indica faptul ca oficiali americani erau la curent cu planul. Ei erau ingrijorati de extinderea influentei Moscovei spre RFG, dar se temeau, de asemenea, ca planul ar putea reinvia nazismul.

Armata secreta nu a fost creata niciodata.

Panagopulos sustine ca "motivele lui Skorzeny pareau sa fie altruiste. Intr-adevar, in 1950, Germania era fara aparare, nu avea armata ei, ci doar o forta simbolica de ocupatie cu care sa infrunte un atac". Presedintele Alexander Historical Auctions adauga insa ca discutiile lui Skorzeny, scrisorile trimise si notele din documente "sugereaza cu putere o cu totul alta motivatie", respectiv protejarea unora dintre cei mai fanatici apropiati ai lui Hitler, aflati in Spania, de unde au plecat spre America de Sud si Orientul Mijlociu.

In ceea ce priveste implicarea Vaticanului, aceasta "poate fi explicata cu usurinta. Nu exista loc in comunism pentru religia organizata".