​Premierul Vladimir Putina a declarat in cursul noptii de duminica spre luni ca rezultatul scrutinului din Rusia reflecta „situatia reala din tara”. De asemenea, el a spus ca in aceste alegeri Rusia unita si-a confirmat statutul de formatiune conducatoare, pe urmerii careia „a apasat si apasa o responsabilitate aparte, inclusiv pentru esecuri”. In alegerile pentru Duma de Stat, Rusia Unita a realizat 49,54% din voturi, comunistii au acumulat 19,16%, Rusia justa – 13,22%, iar LDPR – 11,66%, scrie Vedomosti, citand rezultatele prezentate de Biroul electoral central dupa citirea a 95,7% dintre buletinele de vot.

Continuand ideea sefului sau, purtatorul de cuvant al premierului, Dmitri Peskov, a explicat ca Rusia Unita a pierdut voturi din cauza crizei economice.

Comentand rezultatele preliminare ale alegerilor, politologul Sergei Markov a declarat pentru RIA Novosti ca este prematur sa „spunem daca activitatea Dumei de stat va avea sau nu de suferit. Un lucru este insa cert: concurenta va deveni acerba. In Rusia revine o politica mult mai competitiva”, a estimat el.

La randul sau, comentatorul politic Dmitri Orlov a apreciatca „opozitia a obtinut sanse reale de a influenta asupra actualului proces politic. Dar Rusia Unita isi va mentine dominatia”, a subliniat el.

Presedintele Fondului pentru politici eficiente, Gleb Pavlovski, a estimat, la randul sau, ca scorul realizat de Rusia Unita „constituie unul dintre cele mai interesante lucruri din aceasta campanie, pentru ca partidul a pierdut sprijinul majoritatii populatiei. Iar cel mai periculos lucru il reprezinta pierderea increderii din partea regiunilor. Aceste rezultate reflecta, de fapt, nemultumirea fata de politica promovata de Rusia Unita. In acelasi timp, partidul plateste pentru greselile guvernului si ale presedintiei”.

Presedintele organizatiei Politica Sankt-Petersburgului, Mihail Vinogradov, aminteste ca Rusia Unita a pierdut in Novosibirsk, Ekaterinburg, Toliatti si intr-o serie de alte mari orase, o situatie deloc simpla fiind constatata la Sankt-Petersburg. In opinia lui, principalul factor care i-a indepartat pe oameni de Rusia Unite este rocada dintre Putin si Medvedev. In plus, „in regiuni, puterea si-a pierdut forma organizatorica, pentru ca fortele locale ale Rusiei unite nu mai dispun de credibilitate”.