Expertii genisti au reusit sa dezamorseze duminica doua bombe descoperite in albia raului Rin, dupa ce sambata autoritatile au evacuat aproape jumatate din locuitorii orasului Koblenz aflat in apropiere, ca masura de precautie. Este cea mai mare operatiune de dezamorsare in Germania de dupa 1945, potrivit BBC.

Bomba din cel de-al doilea razboi mondial, dezamorsata (Germania)Foto: Reuters

Cele doua bombe - una mare, de 1,8 tone, cealalta mai mica de 245 kg - au fost gasite in albia raului dupa ce apele au scazut foarte mult. Bomba mai mare a fost aruncata de fortele aeriene regale britanice, candva intre 1943 si 1945. Cea mica a fost lansata de fortele SUA. Potrivit expertilor, aceastea era cea mai periculoasa dintre cele doua.

Autoritatile au ordonat ca localnici aflati pe o raza de 2 km de zona cu bombe sa isi paraseasca locuintele. In acest sens, au fost puse la dispozitie adaposturi cu 12.000 de paturi pentru cei care nu aveau unde sa mearga, insa doar 500 de persoane le-au folosit. Cinci sute de ambulante si masini ale serviciilor de urgenta au fost trimise, in cazul in care una dintre bombe ar fi explodat.

Pentru a putea sa efectueze manevrele de dezamorsare, expertii au secat zona de apa.

In Germania, bombe din cel de-al doilea Razboi Mondial sunt gasite destul de des, insa aceasta pare a fi cea mai mare de pana acum.

In iulie 2010, trei genisit au fost ucisi cand o bomba gasita in timpul lucrarilor de constructie la un stadion, de 500 de kg, a explodat.

Bomba Royal Air Force gasita in Rin este una dintre cele mari, facuta pentru a face distrugeri de proportii. In Koblenz, peste 250 de bombe mari au fost lansate intre 1943 si 1945.

Daca ar fi explodat, ar fi aruncat srapnel in aer pe o raza de 1,5 km si ar fi avut loc o explozie care ar fi distrus peretii si geamurile cladirilor.