Franta a decis sa reduca temporar personalul ambasadei sale de la Teheran, ca "masura de precautie" dupa atacul de marti asupra ambasadei Marii Britanii, care a dus la inchiderea misiunii diplomatice britanice din Iran si care a generat proteste la nivel international, informeaza AFP.

O parte din personalul diplomatic, precum si familiile tuturor functionarilor francezi aflati la post in Teheran vor parasi Iranul in zilele urmatoare, potrivit unui diplomat francez, care a precizat ca aceasta decizie nu vizeaza totodata si restul comunitatii franceze.

"Este vorba de o masura de precautie" dupa atacul de marti asupra mai multor sedii ale ambasadei britanice la Teheran, devastate total de cateva sute de membri ai militiilor islamiste ale regimului, a mentionat sursa citata.

Ambasada Frantei la Teheran nu a dorit sa precizeze numarul exact al persoanelor si nici serviciile vizate de reducerea de personal, care ar putea afecta peste jumatate din cei aproximativ 30 de detinatori de pasapoarte diplomatice sau de serviciu prezenti in Iran, potrivit informatiilor obtinute de AFP.

Masura ar urma sa vizeze in principal personalul administrativ, precum si pe cel al serviciilor cultural si economic si al scolii franceze din Teheran.

Nu a fost facuta, in schimb, nicio recomandare speciala de a parasi Iranul pentru cei circa 700 de francezi care locuiesc in aceasta tara.

Cladirile ambasadei Marii Britanii de la Teheran a fost atacate si devastate, marti, de sute de manifestanti, prezentati oficial drept "studenti basij" (militiile islamiste), intr-o actiune ce a reamintit de atacul impotriva misiunii diplomatice americane, din noiembrie 1979.

In urma acestor atacuri, care au provocat un val de proteste internationale, Marea Britanie si-a inchis miercuri ambasada din Teheran si a dispus inchiderea ambasadei iraniene din Londra. Toti diplomatii iranieni au parasit vineri Marea Britanie, dupa ce ministrul britanic de externe, Wiliam Hague, le-a cerut sa paraseasca tara in 48 de ore.

Mai multe capitale europene, intre care Parisul si Berlinul, si-au rechemat ambasadorii de la Teheran, in semn de solidaritate.