Sefa ONG-ului rus Golos, care monitorizeaza de mai multi ani desfasurarea scrutinelor din Rusia, relevand fraudele electorale, a fost retinuta sambata de politistii vamali de pe aeroportul din Moscova si i-a fost confiscat calculatorul. ONG-ul denunta o "provocare", in ajunul alegerilor parlamentare de duminica, relateaza AFP.

Incidentul incheie o campanie electorala marcata de presiuni fara precedent si dominata de partidul lui Vladimir Putin "Rusia Unita", principalul favorit al alegerilor legislative, chiar daca scrutinul ar putea evidentia semnele unei eroziuni a puterii fostului presedinte rus.

La sosirea pe aeroportul Sheremetyevo din Moscova, in cursul noptii, ofiterii vamali i-au cerut sefei Golos, Lilia Chibanova, sa le predea laptopul personal pentru a verifica daca utilizeaza software ilegal, lucru pe care aceasta l-a refuzat, in absenta avocatului sau.

Chibanova a declarat sambata dimineata pentru AFP ca laptopul i-a fost confiscat, dupa ce a petrecut aproape zece ore pe aeroport. "Nu exista nicio garantie ca nu vor extrage ceva din calculator, de care sa se foloseasca pentru a deschide o ancheta impotriva mea", a spus Chibanova.

ONG-ul independent Golos, finantat din fonduri occidentale, monitorizeaza de peste un deceniu alegerile din Rusia.

Presiuni si suspiciuni de frauda

Partidul de la putere, Rusia Unita, si-a vazut popularitatea scazand. Acesta are nevoie sa isi mentina majoritatea de doua treimi din Duma de Stat, atat de necesara pentru amendarea Constitutiei.

Potrivit celui mai recent sondaj al institutului independent Levada, partidul era creditat cu 56% din intentiile de vot in noiembrie, dupa ce a pierdut 12 puncte intr-o luna.

Confruntate cu aceasta situatie, autoritatile au incercat sa mobilizeze alegatorii prin diverse metode, exercitand presiuni fara precedent asupra adiminstratiei si salariatilor, potrivit opozitiei si ONG-urilor.

Seful comisiei pentru securitate din Duma care isi incheie mandatul, Guennadi Gudkov, a estimat ca amploarea fraudei electorale risca sa alimenteze "extremismul" in tara.

"Salariatii sunt constransi sa voteze sub supravegherea superiorilor. Acestea sunt alegeri libere, aceasta este democratie?" a clamat reprezentantul Rusiei Drepte, formatiune de centru-stanga.