Socati de un cuplu interrasial care venise sa cante la o slujba, enoriasii unei mici biserici din Kentucky au decis sa excluda toate cuplurile mixte de la activitatile religioase, cu exceptia inmormantarilor, scrie Le Nouvel Observateurs.

Stella Harville si Ticha ChikuniFoto: YouTube

O biserica americana din comitatul Pike, in Kentucky, a decis recent sa refuze casatoriile interrasiale si sa excluda de la activitatile sale toate cuplurile mixte, scrie presa locala.

Aceata decizie a fost luata dupa ce o studenta din Pike, Stella Harville, a revenit in luna iulie in orasul sau natal alaturi de prietenul ei, Ticha Chikuni, un student din Zimbabwé care studia la universitatea Georgetown.

Tanara l-a invitat pe prietenul sau la o slujba la Gulnare Free Will Baptist Church, unde fusese botezata si ea. In timpul ceremoniei, Stella Harville s-a asezat la pian in timp ce Ticha Chikuni a interpretat un cantec religios intitulat "I Surrender All".

Pastorul Melvin Thompson l-a convocat pe tatal tinerei, Dean Harville - care era secretarul bisericii - pentru a-i explica faptul ca fiica sa si prietenul ei nu mai dreptul sa cante in biserica.

Discutia ar fi ramas aici daca, in luna august, Melvin Thompson nu ar fi fost nevoit sa renunte la postul sau din cauza unor probleme de sanatate, lasand locul sau unui pastor mai putin rasist, Stacy Stepp, care a renuntat la interdictia privind cuplurile mixte.

Dar fostul pastor nu a acceptat un astfel de "laxism". La inceputul lunii noiembrie, Melvin Thompson a propus un text care interzicea pur si simplu prezenta cuplurilor mixte. Potrivit noii reglementari, persoanele care traiesc in cuplu cu altcineva din alta comunitate isi pastreaza dreptul de a asista la slujbele de inmormantare, dar casatoria lor nu va fi recunoscuta si nu vor avea dreptul de a fi considerati "membri" ai parohiei si nici sa participe la activitatile sale.

Potrivit textului propus de Melvin Thompson, aceasta decizie "incearca sa promoveze o mai buna unitate in sanul parohiei si al comunitatii".

Propunerea, supusa votului in cadrul unei slujbe de duminica la care participa in medie aproximativ 40 de credinciosi, a fost adoptata cu noua voturi la sase, restul preferand sa se abtina.