O noua lege intrata in vigoare in Ungaria sanctioneaza persoanele fara adapost descoperite pe strazi cu o amenda de circa 600 de euro sau cu inchisoare, transmite BBC. Legea a fost propusa de parlamentarii partidului Fidesz, de guvernamant, care au sustinut ca Budapesta nu poate face fata numarului mare de persoane fara locuinte. Organizatiile pentru drepturile omului au criticat noua lege.

Potrivit informatiilor, in capitala ungara traiesc circa 10.000 de persoane fara adapost.

Potrivit unui amendament la lege, adoptata luna trecuta cu o larga majoritate, cei care vor fi gasiti dormind pe strazi vor primi mai intai un avertisment. La a doua ofensa ei risca sa fie amendati sau inchisi.

Legea adoptata de parlamentari a fost intens criticata, inclusiv de organizatiile pentru apararea drepturilor omului si de Avocatul Poporului. Criticii sustin ca legea nu poate fi implementata si ca adaposturile pentru saraci nu detin suficiente locuri de cazare.

Miklos Vecsei, de la Serviciul Maltez, a spus ca legea nu a fost votata pe baza unor criterii rationale sau profesionale, ci din cauza ca opinia publica "s-a saturat" de persoanele fara adapost.

El a sustinut ca saracia trebuie sa fie eliminata, nu interzisa.

Potrivit autorului legii, Mate Kocsis (Fidesz), Consiliile Locale trebuie sa fie cele insarcinate cu eradicarea problemei persoanelor fara locuinte. El sustine ca trebuie noi politici si, de asemenea, marit numarul de locuri in adaposturile sociale.

Organizatiile pentru drepturile omului sustin ca, chiar cu implementarea unor noi politici, intre 1.000 si 3.000 de persoane fara adapost vor ramane pe strazi.

BBC noteaza ca organizatiile pentru drepturile omului intentioneaza sa organizeze mai multe demonstratii.