Niciun fost agent al serviciilor de spionaj din Europa de Est, dintre cei invitati de instanta de la Paris sa depuna marturie in procesul teroristului Carlos Sacalul, nu va fi in cele din urma audiat, fie din cauza problemelor de sanatate acuzate de acestia, fie din cauza refuzului apararii de a folosi videoconferinta in cadrul procesului, scrie Liberation.

Instanta de la Paris intentiona sa audieze, incepand de marti, noua fosti agenti secreti din serviciile de spionaj din 3 foste tari comuniste: fosta Republica Democrata Germana, Ungaria si Romania. Cei noua ar fi avut ca misiune sa supravegheze activitatea grupului condus de Carlos Sacalul in anii '80, cand acesta activa in tarile lor. Unii dintre fostii spioni au motivat ca sunt in imposibilitatea de a se prezenta in fata instantei de la Paris din cauza problemelor de sanatate, iar altii au propus sa fie audiati prin videoconferinta, insa avocatii lui Carlos s-au opus.

Instanta a luat act de refuzul avocatilor de a fi folosit procedeul videoconferintei si de imposibilitatea fizica a fostilor spioni de a fi prezenti, insa cei noua sunt asteptati din nou in fata Curtii de la Paris, joia viitoare, in lipsa lor urmand sa fie citite depozitiile acestora.

Carlos Sacalul, pe numele sau adevarat Ilich Ramirez Sanchez, figura de prima marime a terorismului international, a revendicat intr-un interviu publicat la Caracas, la 6 noiembrie, peste o suta de atacuri care s-au soldat cu "moartea a 1.500-2.000 de persoane", insa contesta cele patru atentate ce ii sunt imputate de justitia franceza, soldate cu 11 morti si peste 100 de raniti, potrivit Agerpres.

Capturat in Sudan in august 1994, Carlos nu a mai parasit de atunci inchisorile franceze. Gasit vinovat in 1997, la capatul unui prim proces, de uciderea in 1975 la Paris a trei oameni, dintre care doi politisti, el a fost condamnat deja la inchisoare pe viata.

Carlos Sacalul este considerat si autorul atacului cu bomba de la sediul Radio Europa Libera din Munchen (21 februarie 1981), comandat de regimul de atunci de la Bucuresti, desi nu a fost niciodata acuzat oficial pentru acest atentat.