Negocierile dintre Moldova si regiunea separatista rusofona Transnistria, suspendate de cinci ani, se reiau miercuri la Vilnius, sub egida OSCE, in incercarea de a incheia doua decenii de conflicte, relateaza AFP.

Niciun rezultat istoric nu este asteptat in urma negocierilor de miercuri si joi, dar faptul ca ele au loc reprezinta deja un semnal, a afirmat Giedrius Cekuolis, emisar al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, a carei presedintie este asigurata in 2011 de Lituania.

"Gasirea unei solutii la acest conflict poate dura ani" dar reuniunea in sine este un semnal al "vointei politice" a Moldovei si Transnistriei, a spus acesta, inainte de debutul negocierilor.

Negocierile au loc in formatul "5+2": Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina si OSCE, in timp ce Uniunea Europeana si Statele Unite au calitatea de observatori.

Discutiile in aceasta configuratie au fost suspendate in 2006 si, de atunci, au avut loc doar negocieri informale.

Cu ocazia unei intalniri care a avut loc la Moscova, in septembrie, Moldova si Transnistria au decis sa relanseze negocierile in formatul "5+2".

"Obiectivul acestei reuniuni de la Vilnius este ajungerea la un acord asupra principiilor si procedurilor pentru alte negocieri oficiale", a adaugat Cekuolis.

Transnistria, regiunea separatista unde traiesc 555.000 de locuitori, in majoritate rusofoni, a castigat un scurt razboi de independenta impotriva Moldovei dar nu a fost recunoscuta de comunitatea internationala.

Moldova, tara cu patru milioane de locuitori, situata intre Romania si Ucraina, nu a renuntat la suveranitatea asupra Transnistriei, facand din reglementarea acestui conflict un subiect crucial in demersul de apropiere de UE.