Mii de persoane au protestat in fata consulatului american din orasul pakistanez Karachi, impotriva raidului NATO de sambata care s-a soldat cu moartea a 24 de soldati. Multimea a scandat “Jos cu America” iar un barbat s-a catarat pe zidul fortificat al ambasadei si a agatat un steag pakistanez in sarma ghimpata, titreaza Reuters. Pakistanul sustine ca atacul asupra posturilor militare a fost “neprovocat” in timp ce surse NATO au declarat ca soldatii aliantei au raspuns focurilor de arma trase de peste granita, din Pakistan.

Foto:
  • Click pe poza pentru o fotogalerie cu protestele din Pakistan

Raidul NATO asupra punctelor de control militar din nord-vestul Pakistanului, in apropiere de granita cu Afganistan, a fost perceput ca un atac asupra suveranitatii tarii. Atacul are loc pe fondul inrautatirii relatilor dintre SUA si aliatul sau in "razboiul impotriva terorii", Pakistan, dupa ce, in luna mai, fortele speciale americane l-au omorat pe liderul al-Qaeda, Osama bin Laden, in timpul unui raid secret in orasul-garnizoana pakistanez Abbottabad.

“America ne ataca granitele. Guvernul ar trebui sa rupa imediat legaturile cu ei”, a declarat unul dintre manifestanti adaugand ca “America vrea sa ne ocupe tara dar nu o vom lasa sa faca asta.”

SUA si NATO incearca sa detensioneze relatiile cu Pakistanul insa incidentul de sambata, urmat de proteste, indica faptul ca situatia este critica.

“A fost un incident tragic” a subliniat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, intr-o declaratie de presa in care isi manifesta sprijinul complet pentru investigatia NATO asupra incidentului. “Vom afla ce s-a intamplat si vom invata lectiile corecte”, a adaugat acesta.

Administratia de la Islamabad a afirmat ca atacul asupra posturilor pakistaneze a fost “neprovocat” si, in cursul zilei de sambata, a intrerupt liniile de aprovizionare ale trupelor NATO din Afganistan. Pakistanul a reactionat dur condamnand Alianta si rezervandu-si dreptul de a raspunde cu aceeasi moneda.

Un oficial afgan precum si surse NATO au afirmat duminica, pentru Reuters, ca atacul NATO a fost, in realitate, un raspuns la focurile trase de peste granita, din Pakistan.

Cei 24 de soldati au fost inmormantati sambata. Pierderile de vieti contribuie la diminuarea sprijinului popular pentru colaborarea dintre Pakistan si NATO. Multi pakistanezi considera deja ca armata lor e angajata intr-un razboi cu militantii talibani de care beneficiaza doar puterile vestice.

Citeste si UPDATE VIDEO NATO recunoaste ca este “foarte probabil” sa fie responsabila pentru atacul din Pakistan ce s-a soldat cu moartea a 24 de soldati pakistanezi