Cetatenii britanici isi vand proprietatile de pe coasta bulgara a Marii Negre si parasesc Bulgaria, din cauza crizei de pe piata imobiliara, dar si a infrastructurii proaste si a ratei mari a infractionalitatii din tara balcanica, transmite Novinite, care citeaza un material realizat de postul bulgar de televiziune bTV. Localnicii au declarat ca spera ca locul britanicilor sa fie luat de rusi.

Potrivit informatiilor, jumatate din locuintele detinute de proprietari britanici in localitatea Avren, aflata pe coasta de nord, considerata pana in prezent un paradis imobiliar pentru straini, sunt scoase la vanzare.

Novinite precizeaza ca britanicii au inceput sa soseasca in Avren, orasel aflat la 40 de km de Varna, in 2003. Au cumparat case ca investitii, pentru a le revinde la preturi mai mari dupa intrarea Bulgariei in UE, in 2007.

Circa 70 dintre britanici au devenit ulterior rezidenti permanenti ai localitatii.

bTV a citat cazul unei britanice, sosita in 2007, care a spus ca s-a mutat in Bulgaria deoarece nu a vrut sa traiasca in saracie in Anglia dintr-o pensie de mizerie.

"Cu acesti bani, ma pot bucura de viata aici - am mobilat o casa frumoasa, care are o panorama superba. Pot sa ma duc la restaurant de cate ori doresc", a spus ea.

Femeia a declarat insa ca este nemultumita si dezamagita de starea infrastructurii din Avren. Ea a adaugat ca proprietarii britanici, in special cei tineri, care au un venit stabil, au parasit Bulgaria dupa ce si-au dat seama ca nu vor obtine profituri semnificative pentru imobilele cumparate.

Agentii imobiliari locali au afirmat ca majoritatea caselor au fost cumparate de britanici cu ajutorul unor imprumuturi, iar proprietarii nu mai reusesc sa achite ratele.

Alti britanici au parasit Bulgaria din cauza ratei mari a infractionalitatii, dupa ce multe case au fost jefuite, precum si din cauza incapacitatii politiei locale de a le proteja bunurile.

Primarul din Avren a promis ca autoritatile locale se vor concentra pe imbunatatirea infrastructurii, precum si a sigurantei.

Locuitorii bulgari din Avren au declarat ca spera ca locul britanicilor sa fie luat de rusi.