O inregistrare a apelului telefonic efectuat de Anders Breivik inainte de a-si finaliza masacrul de pe insula norvegiana Utoya, in care afirma ca vrea sa se predea a fost difuzata joi pentru prima data, relateaza Daily Mirror.

In apelul facut la 50 de minute dupa ce a ajuns pe insula, Breivik ii spune calm unui operator de la serviciile de urgenta: "Buna ziua, numele meu este Anders Behring Breivik de la miscarea de rezistenta anticomunista norvegiana. Sunt pe insula Utoya in acest moment si doresc sa ma predau". Apelul, efectuat de pe un telefon mobil, s-a intrerupt dupa 30 de secunde, in momentul in care Berivik a fost rugat sa-si repete numele.

Berivik a continuat sa traga si intr-un al doilea apel, efectuat 20 de minute mai tarziu, el a spus politiei: "Mi-am incheiat operatiunea... vreau sa ma predau" si a pretins a fi un membru al Cavalerilor Templieri, potrivit Daily Telegraph. Minute mai tarziu, el a fost inconjurat de autoritatile norvegiene.

Geir Lippestad, avocatul care il reprezinta Breivik, a declarat pentru postul de televiziune norvegian TV2, care a obtinut inregistrarea, ca exista semne de intrebare cu privire la starea clientului sau in momentul acestor apeluri.

"Este greu de inteles de ce nu a pus arma jos atunci cand a crezut ca a facut suficiente pagube", a spus avocatul sau.

Breivik, care urmeaza sa fie judecat anul viitor, a recunoscut uciderea a 69 de persoane pe insula Utoya si alte opt intr-un atac cu bomba la Oslo.

Pe 22 iulie, Anders Behring Breivik, dusman declarat al multiculturalismului si "invaziei musulmane" in Europa, a detonat o bomba in fata sediului Biroului primului-ministru Jens Stoltenberg, un atac soldat cu opt morti. Ulterior, el a mers pe Insula Utoya, situata la 40 de kilometri nord-vest de Oslo, unde, imbracat in politist, a deschis focul timp de o ora si jumatate, omorand alte 69 de persoane.

Potrivit presei, Anders Breivik a luat decizia comiterii celui de-al doilea atac dupa ce auzise la radio ca turnul guvernamental de 17 etaje nu se prabusise.