Rusia este in continuare dispusa la dialog cu SUA si NATO in problema sistemului de aparare aeriana, dar va actiona tinand cont de evolutia reala a evenimentelor din fiecare etapa de realizare a planului american de desfasurare a scutului antiracheta, a declarat miercuri presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, citat de RIA Novosti. „Daca partenerii nostri vor aborda lucrurile cinstit si sincer si vor tine cont de interesele noastre legitime din sfera securitatii, sunt convins ca vom ajunge la o intelegere. Daca ni se va propune o colaborare sau, sa zicem, sa lucram impotriva intereselor noastre, nu vor putea gasi un numitor comun, si va trebui sa dam alte raspunsuri, iar actiunile noastre se vor construi in functie de evolutia reala a evenimentelor. In fiecare etapa de realizare a planului american”, a spus Medvedev intr-un comunicat special privind scutul antiracheta din Europa.

Dmitri MedvedevFoto: Reuters

In caz de necesitate, Rusia va desfasura in nordul si sudul tarii sisteme moderne de atac, capabile sa contracareze scutul european, a declarat Medvedev. "Daca masurile se vor dovedi insuficiente, Rusia va desfasura in nordul si sudul tarii sisteme moderne defensive", a spus seful statului. Potrivit afirmatiilor sale, una dintre aceste masuri va viza amplasarea sistemelor Iskander in regiunea Kaliningrad.

Presedintele Dmitri Medvedev a prezentat masurile pe care Rusia le va adopta drept raspuns la desfasurarea de catre SUA a sistemelor de aparare aeriana in Europa - intarirea actiunilor de protectie a obiectivelor fortelor strategice nucleare, dotarea rachetelor balistice cu mijloace eficienta de combatere a scutului si cu noi blocuri defensive de inalta eficienta, desfasurarea in sudul si nordul tarii a sistemelor moderne de aparare. "Am luat urmatoarea hotarare: din ordinul meu, Ministerul Apararii va introduce imediat in componenta de lupta a statiilor radar sisteme de avertizare a atacurilor cu rahete in orasul Kaliningrad", a spus Medvedev.

El a precizat ca a cerut fortelor armate sa elaboreze masuri, care sa asigure, in caz de necesitate, distrugerea mijloacelor de informare si de coordonare ale sistemului antiracheta.