Turcia a criticat perspectivele Ciprului de a prelua, anul viitor, presedintia Uniunii Europene. Presedintele turc Abdullah Gul s-a referit la Cipru ca fiind "o jumatate de tara" care va conduce o "uniune in mizerie", a anuntat miercuri presa turca citata de Reuters.

Abdullah GulFoto: Reuters

Comentariile facute de presedintele turc in timpul unei vizite in Marea Britanie subliniaza frustrararile administratiei de la Ankara cu privire la procesul de aderare la Uniunea Europena. Negocierile dintre Turcia si UE s-au blocat din cauza divizarii insulei cipriote si a opozitiei ridicate de Franta si Germania.

"Acum aceasta jumatate de tara, aceasta tara incompleta, va prelua presedintia UE. Vom avea o jumatate de presedintie conducand o uniune in mizerie. Aceasta este expresia exacta pe care le-am spus-o liderilor UE", a declarat Gul, citat de publicatia turca Aksam.

Presedintele Abdullah Gul a declarat ca esecul de a avansa in procesul de negociere afecteaza reputatia blocului european si ca Uniunea si-ar putea pierde credibilitatea in 2012 cand Ciprul preia, prin rotatie, presedintia. Acesta a criticat, de asemenea, guvernele din zona euro pentru incapacitatea de a lua decizii curajoase pentru a opri criza datoriilor. Gul a subliniat ca unele tari nechibzuite aflate in centrul crizei risca sa distruga Uniunea Europeana.

Amintim ca guvernul cipriot de la Nicosia, recunoscut international, urmeaza sa obtina presedintia semestriala a UE in iulie 2012, pentru un mandat de sase luni.

In iulie, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat ca Turcia va ingheta relatiile cu Uniunea Europeana in perioada in care Cipru va detine presedintia semestriala a UE. Ankara, care nu recunoaste guvernul cipriot grec de la Nicosia, cere ca un acord care sa puna capat disputei de zeci de ani dintre comunitatile greaca si turca din nordul insulei sa fie adoptat inainte ca Cipru sa preia presedintia UE, in iulie 2012.

"Consideram ca este o rusine sa ne asezam la masa negocierilor alaturi de ei (cipriotii-greci), nu vom negocia cu o tara pe care nu o recunoastem", a insistat atunci Erdogan, inaintea efectuarii unei vizite in nordul Ciprului, aflat sub ocupatie turca, pentru a marca 37 de ani de la interventia militara turca din 20 iulie 1974.

Guvernul cipriot, recunoscut international, reprezinta intreaga insula in cadrul UE. Republica Turca a Ciprului de Nord, formata in partea de nord a insulei, este recunoscuta doar de Ankara. Cele doua tari ale insulei sunt in proces de negociere. Partile sunt de acord, in principiu, sa se uneasca sub forma unei federatii cipriote. Exista insa dispute cu privire la guvernarea comuna, ajustarile teritoriale si drepturile de proprietate a mii de persoane stramutate.