Iulia Timoshenko, condamnata in octombrie la 7 ani de inchisoare si care acuza probleme grave de sanatate, va primi ingrijiri medicale in afara inchisorii "astazi sau maine", a declarat marti presedintele Viktor Ianukovici, citat de agentia AFP.

"Sistemul (sanitar din inchisori) nu a atins inca nivelul necesar. Iata de ce tratamentul va trebui asigurat in institutii medicale din Kiev, in afara inchisorii", a declarat Ianukovici, precizand ca acest lucru se va intampla "astazi sau maine".

Presedintele ucrainean a precizat ca a discutat acest lucru in cursul diminetii cu ministrii Sanatatii si Internelor, precum si cu procurorul general, si le-a ordonat sa asigure "intreg ajutorul medical necesar opozantei".

Aceste declaratii au fost facute a doua zi dupa ce delegatul parlamentar ucrainean pentru drepturile omului, Nina Karpaciova, afirmase ca starea de sanatate a Iuliei Timoshenko este foarte grava.

"Starea Iuliei Timoshenko este foarte grava, nu a putut nici macar sa se ridice din pat pentru a vorbi cu mine", a declarat Karpaciova, dupa ce a vizitat-o pe aceasta, in celula in care este inchisa de la inceputul lunii august.

Ea a precizat ca fostul premier are "o problema la una dintre vertebrele lombare", potrivit agentiei Interfax.

Autoritatile penitenciare anuntasera la inceputul lui octombrie ca Iulia Timoshenko sufera de dureri la spate si are dificultati la mers, afirmand insa ca aceste probleme nu o impiedica sa fie interogata in cadrul altor anchete judiciare care o vizeaza.

Apropiati ai opozantei au spus insa ca fostul prim ministru nu mai poate sa mearga si ca sta intinsa pe patul din celula ei, in timpul interogatoriilor, denuntand aceste proceduri drept "tortura".