Moscova a amenintat ca va desfasura rachete tactice in Belarus si la frontierele sale daca discutiile cu Statele Unite pe marginea scutului antiracheta vor esua, a declarat luni o sursa diplomatica de la Moscova, citata de Interfax. Potrivit acesteia, Moscova ar putea amplasa rachete Iskander in Belarus si in regiunea rusa Krasnodar.

Reuters reaminteste ca, in trecut, Rusia a mai amenintat ca va desfasura lansatoare de rachete in enclava baltica Kaliningrad.

"Acest lucru ne va permite sa contracaram amenintarile la adresa fortelor strategice ale Rusiei, in cazul in care elemente ale scutului american balistic vor fi desfasurate in apropiere de frontierele noastre", a afirmat sursa.

Reuters scrie ca Rusia priveste scutul american antiracheta din Europa, programat sa fie realizat pana in 2020, ca o amenintare la adresa potentialului sau nuclear strategic. Moscova a amenintat SUA cu o noua cursa a inarmarilor in cazul in care ingrijorarile sale vor fi ignorate.

In timpul Administratiei lui George W. Bush, Rusia a anuntat ca va desfasura rachete Iskander, insa a suspendat aceste planuri in 2009, dupa ce presedintele Barack Obama a anuntat modificarea planurilor balistice. Rusia sustine ca sistemul balistic revizuit reprezinta in continuare o amenintare la adresa securitatii sale.

Romania a acceptat la 4 februarie 2010 propunerea presedintelui SUA, Barack Obama, de a participa la etapa a doua a dezvoltarii de catre Washington a abordarii adaptive a apararii antiracheta in Europa. Implicarea Romaniei in proiect presupune gazduirea la baza militara de la Deveselu, jud. Olt, de interceptori terestri, adica rachete de interceptare SM-3 (Standard Missile 3) tip Block 1B, care vor deveni operationali la orizontul lui 2015.

Textul acordului a fost convenit la a VII-a runda de negocieri de la Bucuresti, la data de 4 mai 2011, a fost parafat de sefii delegatiilor de negociere la Washington, la 6 iunie, si a fost semnat la data de 13 septembrie de ministrul Afacerilor Externe Teodor Baconschi si de secretarul de stat american Hillary Clinton, in cadrul vizitei presedintelui Traian Basescu in SUA.