​Sustinatorii vad in Mariano Rajoy omul capabil sa vina cu masurile necesare pentru a scapa Spania de un bailout al Uniunii Europene. Criticii il acuza ca s-a prezentat drept moderat pentru a castiga sprijinul alegatorilor si ca, odata ajuns la putere, va lansa o agenda economica soc, pe care a tinut-o bine ascunsa in campanie. Atat unii cat si ceilalti sunt de acord ca Rajoy nu este tipul politicianului carismatic, insa nu de carisma are Spania nevoie acum.

Mariano RajoyFoto: Reuters

Victoria Partidului Popular in alegerile de duminica, 20 noiembrie, este cel mai mare succes pe care gruparea politica de dreapta l-a cunoscut in istoria sa, inclusiv sub conducerea lui Jose Maria Aznar, prim-ministrul Spaniei intre 1996-2004. Dupa doua infrangeri consecutive in alegerile din 2004 si 2008, Rajoy si-a convins alegatorii ca poate repara greselile grave pe care socialistii le-au facut in ultimii ani la carma tarii iberice.

"Ma numesc Mariano Rajoy, sunt spaniol si galician, nascut in Santiago de Compostela in urma cu 56 de ani", scrie premierul spaniol in deschiderea autobiografiei lansate in septembrie. Fiu al unui avocat, crescut in traditiile catolice, Rajoy a studiat dreptul.

Familist, tata a doi copii, Mariano Rajoy este cunoscut drept un impatimit al ciclismului si un suporter al echipei Real Madrid. A supravietui unui accident grav de masina si unui accident de elicopter in 2005, cand a scapat cu un deget rupt.

Rajoy este si un supravietuitor al scenei politice. Ales deputat regional din partea PP-ului la varsta de 26 de ani, a urcat treptat in ierarhia partidului. Politician de cariera, ales de Aznar la sefia Partidului Popular, Rajoy a fost, pe rand, ministru al Educatiei si Culturii si ministru de Interne. Viceprim-ministru sub Aznar, Rojoy a condus campania premierului din 2000, campanie care a rezultat in realegerea lui Aznar.

Indicat de Aznar ca succesor preferat, Rajoy a pierdut alegerile din 2004, motivul principal fiind prostul management al atacurilor cu bomba de la gara Atocha, din Madrid (2004), cand 191 de persoane au fost ucise si alte 2.100 au fost ranite. Revenit pe pozitii, a incercat din nou sa isi aduca partidul la conducerea tarii in 2008, insa fara succes. Esecul a fost criticat dur atat de presa conservatoare cat si de sustinatori, facandu-l pe Rajoy sa afirme in autobiografie ca "acestea au fost momente foarte amare, in care am pus la indoiala daca ar trebui sa raman liderul partidului sau daca ar trebui sa plec, de tot, din politica".

Nu a parasit lumea politica si nici nu si-a schimbat retorica. Cu o orientare politica conservatoare, Rajoy a ramas un critic dur al reformelor sociale precum legalizarea casatoriei intre persoane de acelasi sex si a reglementarii inadecvate a imigratiei. Si-a moderat totusi atitudinea fata de gruparea separatista ETA care, de curand, a afirmat ca pune punct campaniilor armate.

Opiniile radicale precum si impresia de rigiditate pe care o lasa au facut ca Rajoy sa iasa intotdeauna mai rau decat oponentii sai in sondajele de opinie. Pana acum, spaniolii nu au acordat prea multa atentie politicianului putin carismatic, care refuza sa lucreze cu un consultant de imagine si care a reusit sa isi exaspereze colegii de partid cu inabilitatea sa de a se apropia de alegatori. De aceasta data, Mariano Rajoy, un critic dur al politicilor lui Jose Louis Rodriguez Zapatero, a reusit sa ofere publicului o alternativa la politicile socialistilor, politici considerate responsabile pentru situatia nefericita a peninsulei.

Cei care il cunosc indeaproape sustin ca este incapatanat si tenace si spun ca este foarte usor sa il subestimezi pe Rajoy. Actualul premier spaniol mai are insa un atu in maneca: este faimos pentru abilitatea de a-si mentine intentiile ascunse. In fiecare scrutin electoral la care a luat parte, acesta a reusit sa fie ambiguu, evitand sa dea detalii despre masurile pe care urmeaza sa le impuna. In timpul celei mai recente campanii, a recunoscut ca a decis cine urmeaza sa fie ministru de Finante, insa a adaugat ca nu l-a informat nici macar pe acesta de pozitia ce i se rezerva.

Situatia economica grava a Spaniei cere ca noul guvern sa implementeze masuri dure pentru a reusi sa evite o noua interventie de proportii a Uniunii Europene. In cadrul campaniei, Rajoy a sustinut ca va impune taieri ale programelor sociale si ale cheltuielilor administratiei publice. A evitat sa dea insa detalii cu privire la masurile exacte pe care le va lua. A promis totusi ca nu va micsora pensiile, ca va crea noi locuri de munca si ca va avea drept tinta cresterea economica. Potrivit intelegerilor cu UE, Spania trebuie sa isi micsoreze deficitul, lucru pe care il poate face doar cu ajutorul unor masuri de austeritate precum reducerea salariilor.

Acuzat de critici ca si-a ascuns planurile pentru a nu speria alegatorii, Rajoy pare a fi intruchiparea stereotipului potrivit caruia galicienii sunt oameni retrasi, care evita sa dea un raspuns direct. In aceste conditii, multi se intreaba daca spaniolii nu au fost oare sedusi de "farmecul discret al austeritatii", vazandu-se pusi fata in fata, dupa alegeri, cu o politica de taieri masive, necesare redresarii tarii iberice. Sustinatorii, oponentii si pietele internationala asteapta cu nerabdare sa vada ce pregateste premierul spaniol.

Citeste si: