Distrugerea, dupa un sabotaj, al unei rachete balistice iraniene in data de 12 noiembrie, intr-o baza a Gardienilor Revolutiei, ar putea convinge liderii iranieni ca Teheranul poate fi impiedicat sa dezvolte arma nucleara fara ajutorul unui razboi riscant si cu rezultate incerte, scrie ziaristul israelian Jacques Benillouche, pentru Slate.fr.

Acesta noteaza ca tot mai multe amanunte ies la iveala despre originea misterioasa a exploziilor care s-au produs in data de 12 noiembrie, la 46 de km de Teheran. Potrivit autoritatilor iraniene, este vorba de un accident, dar teza unui sabotaj pare de necontestat.

In Israel, dupa ce s-a vorbit intens de iminenta unui atac, liderii lasa acum sa se inteleaga ca exista si alte mijloace de actiune, concomitent cu mentinerea presiunii asupra Iranului, obligand fortele armate iraniene la o mobilizare permanenta.

Israelienii mizeaza pe eficienta grupurilor iraniene dizidente, ajutate, inarmate si finantate concomitent de CIA si de Ierusalim. Dupa virusul Stuxnet si uciderea punctuala a savantilor, actiuni misterioase si sangeroase lovesc Iranul in inima uzinelor nucleare si in bazele sale de rachete.

Miscarile disidente

Exploziile care au avut loc in 12 noiembrie in orasele Melard si Bidganeh au distrus antrepozite ale Gardienilor Revolutiei unde sunt stocate materiale de interventie in caz de revolte populare: armament militar, gloante de cauciuc, munitii si gaze lacrimogene. Aceste baze serveau si drept baze pentru testele de rachete. Autoritatile iraniene au confirmat exploziile si au inmormantat cu ceremonii publice 32 de victime. Anumite informatii vorbesc insa si despre victime cu cetatenie straina din randul persoanelor care participa la programul nuclear iranian.

Actul de sabotaj este atribuit grupului disident Oghab-E-Iran (Vulturul Iranului), fondat de Mehdi Rohani, fost general al fortelor aeriene ale Sahului, care s-a exilat alaturi de mai multi ofiteri. Exploziile acrediteaza ideea ca Israelul a reusit sa combine aceasta actiune prin colaborarea cu gruparea din exil MEK, Mujahedin-e-Khalq, care si-a dovedit eficienta dezvaluind locul mai multor mari instalatii nucleare iraniene. Este de notorietate ca MEK lucreaza in colaborare cu CIA si Mossadul pentru a penetra instalatiile iraniene si pentru a ucide oamenii de stiinta care contribuie la imbogatirea uraniului in scopuri militare.

Printre victime figureaaza generalul de brigada Hassan Moghaddam, seful dezvoltarii rachetelor pentru Corpul Gardienilor Revolutiei Iraniene (CGRI) si fondatorul departamentului insarcinat cu tirurile de rachete. Saeed Qasemi, purtator de cuvant al Gardienilor Revolutiei, a confirmat moartea generalului: "O mare parte dintre progresele in domeniul rachetelor si artileriei a fost posibila gratie eforturilor depuse zi si noapte de martirul Moghaddam".

Martiriul generalului Moghaddam

Un fost purtator de cuvant al MEK, Alireza Jafarzadeh, a afirmat ca "exploziile au rezultat din explozia rachetelor provocata de o tentativa de a adapta o ogiva nucleara pe Shahab-3". Generalul Ramazan Sharif, purtator de cuvant al Gardienilor, ofera o alta versiune: "Colegii mei transportau munitii de la un depozit cand o explozie s-a produs, in urma unui accident". El neaga orice legatura cu un program nuclear: "Aceasta explozie nu are nicio legatura cu teste nucleare".

Potrivit unor surse apropiate serviciilor israeliene de informatii, accidentul s-a produs in urma exploziei unei rachete balistice Sejil-2 la baza Alghadir, care nu ar fi fost cauzata de racheta, ci de un ordin transmis prin telecomanda sistemului informatic de control al rachetei.

Generalul Moghaddam reunise o serie de experti nucleari pentru a-i informa despre noul tip de ogiva, Sejil-2, capabil sa transporte o incarcatura nucleara. Nu era prevazut niciun test, ci era o reuniune destinata prezentarii informatiilor despre progresele acestui proiect. Generalul urma sa efectueze o simulare de test cu ajutorul unui computer. Se pare ca instructiuni neplanificate ale softului au declansat explozia rachetei. Se explica astfel cele doua explozii auzite in apropierea Teheranului, in complexul militar Alghadir. Initial, a explodat ogiva, antrenand ulterior si explozia combustibilului solid.

Virus sau agenti infiltrati

Toate ipotezele raman deschise, in conditiile in care niciun martor nu a supravietuit. Fantoma Stuxnet este invocata ca fiind o posibila sursa a comenzii informatice transmise programului de simulare a tirului de racheta. Virusul ar fi fost inlocuit de un nou venit, Duqu, din aceeasi familie, si care ar permite preluarea controlului calculatoarelor de la distanta. Dar o alta ipoteza privilegiata de anchetatorii iranieni, si care s-ar dovedi mult mai grava, este incriminarea unuia sau a mai multor agenti CIA sau Mossad, infiltrati printre tehnicienii programului de simulare a exploziei.

Persistenta efectelor virusului Stuxnet in proiectele Shahad-3 si Sejil-2 pare sa dovedeasca ca infectarea a fost mai mare decat se credea si ca proiectul iranian risca sa se confrunte cu noi intarzieri.

Analiza cauzelor exploziei si cautarea virusului Stuxnet in sistemele de control risca sa dureze ceva timp, perioada in care israelienii vor incerca alte masuri de sabotare a programului nuclear iranian. Exista formata o echipa de tineri experti in manipularea sistemelor informatice care lucreaza in cadrul unei sturcturi subordonate direct premierului israelian. In plus, comandourile de opozanti iranieni dau dovada de tot mai multa indrazneala si de un curaj care ii mira chiar si pe israelieni.

Daca aceste ipoteze se confirma, dispare urgenta unor lovituri aeriene impotriva uzinelor nucleare iraniene si dispare si riscul de a vedea represalii in orasele israeliene, cu rachete cu o incarcatura conventionala de 750 kg de exploziv care ar putea arunca in aer un cartier intreg. Acest lucru ar putea explica si opozitia militarilor si a serviciilor secrete israeliene fata de o lovitura impotriva Iranului. Acestia par sa fie siguri ca pot dezorganiza programul nuclear si au incercat sa dovedeasca acest lucru prin eliminarea generalului cu cea mai mare expertiza in dezvoltarea rachetelor balistice, incheie ziaristul israelian.