​​Mii de studenti si elevi din mai multe orase italiene au iesit in strada, joi, pentru a protesta impotriva "guvernului de bancheri" condus de economistul Mario Monti. Protestatarii au scandat "Nu vrem sa fim condusi de banci" si "Monti ne va transforma in cersetori", informeaza Reuters. Protestele au fost marcate de ciocniri violente intre manifestanti si fortele de ordine. Premierul italian a dezvaluit in cursul zilei de joi planul de criza in care sunt prevazute, printre altele, taieri bugetare pentru Invatamant.

Foto:

Studentii din Milano au protestat in fata universitatii Bocconi, a carei decan este Mario Monti. Institutia a devenit un simbol al noului guvern de tehnocrati, ales de premier pentru a scoate Italia din criza economica grava. Protestatarii au aruncat cu petarde in fortele de ordine care au raspuns folosind bastoane din cauciuc.

Studentii au mai aruncat cu oua si bancnote false in sediul Asociatiei Bancilor Italiene scandand: "Nu vrem sa fim condusi de banci" si "Guvernul lui Monti nu reprezinta solutia".

Proteste studentesti au avut loc si in alte centre universitare precum Torino, Roma, Palermo si Bari. Au fost vizate universitatile in care au predat ministrii desemnati de Monti, filiale ale bancilor si oficii de incasare a taxelor.

In Torino, au avut loc ciocniri violente intre miile de protestatari si fortele de ordine care incercau sa se apropie de filiala locala a Bancii Italiei. Mai multe persoane au fost ranite, printre care si un politist. Unii manifestantii au scandat: "Mirosul austeritatii" si "Monti ne va transforma in cersetori". Guvernul condus de Monti a prezentat joi, la o zi dupa ce a depus juramantul, masurile pe care intentioneaza sa le implementeze pentru a scoate tara din criza. Monti a subliniat ca Italia se afla intr-o stare de urgenta care ar putea decide viiitorul intregii Uniuni Europene.

Italy must act to save the euro, says PM Montide euronews-en

Monti a adaugat ca cei trei stalpi ai politicii guvernamentale vor fi: rigoare bugetara, crestere economica si dreptate sociala. Potrivit premierului, masurile de austeritate vor fi balansate de cresterea economica si de dreptatea sociala, scrie BBC News. "Viitorul zonei euro depinde, de asemenea, de ceea ce va face Italia in urmatoarele cateva saptamani", le-a spus fostul comisar european senatorilor din Roma. "Daca esuam, daca nu implementam reformele necesare, vom fi supusi unor conditii mult mai dure," a adaugat premierul italian.

Amintim ca noul sef al guvernului italian, Mario Monti, l-a numit miercuri pe Corrado Passera, seful Intesa Sanpaolo, a doua banca a tarii, in functia de ministru al Dezvoltarii Economice, Infrastructurii si Transporturilor, un fel de super-minister al Cresterii, relateaza AFP. Monti a prezentat in cursul zilei componenta noului cabinet, format exclusiv din tehnocrati, dupa ce partidele politice au declinat invitatia de a desemna ministri. Noul guvern nu contine niciun politician, noteaza Corriere della Sera.

"Absenta personalitatilor politice din guvern va ajuta, mai degraba decat sa impiedice, formarea unei baze solide de sprijin al guvernului, atat in Parlament si in cadrul partidelor politice, deoarece va elimina unul dintre motivele de cearta.

Noul guvern italian condus de Mario Monti a jurat miercuri dupa-amiaza pe Constitutie, in fata sefului statului, Giorgio Napolitano, sa serveasca tara si sa respecte legile.

Din cauza faptului ca niciunul dintre membrii noului cabinet nu a fost ales, va fi mai dificil pentru guvern sa adune sprijinul popular necesar pentru implementarea planului de austeritate ce presupune noi taxe, reforma pensiilor, diminuarea locurilor de munca si alte masuri cu impact sporit asupra nivelului de trai.