Casa Alba saluta sanctiunile anuntate de Turcia impotriva regimului sirian si considera izolarea presedintelui Bashar al-Assad drept un fapt pozitiv, informeaza AFP.

"Declaratiile de astazi ale Turciei arata ca presedintele Assad este izolat. Salutam pozitia ferma a Turciei, aceasta trimite un mesaj important presedintelui Assad si, mai ales, arata ca acesta nu poate suprima aspiratiile poporului sau", a declarat Ben Rhodes, consilierul in probleme de securitate nationala al presedintelui american Barack Obama.

Presedintele sirian "va trebui sa demisioneze, deoarece acest lucru este in interesul poporului sau", a adaugat Rhodes.

Turcia, care este o aliata apropiata a Washingtonului, a adoptat marti primele sanctiuni impotriva Siriei. Turcia a oprit, astfel, prospectiunile petroliere comune cu Siria si ameninta sa opreasca, totodata, furnizarea de energie electrica.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, fost aliat politic si prieten apropiat al presedintelui Assad, si-a exprimat nemultumirea cu privire la atitudinea adoptata de regimul de la Damasc in legatura cu miscarile de protest care au provocat moartea a 3500 de persoane, potrivit ONU.

Ministrii de externe din cadrul Ligii Arabe au anuntat sambata trecuta, la Cairo, ca Siria va fi suspendata din organizatie daca Damascul nu pune capat represiunilor opozitiei.