Un consilier al lidelului suprem iranian, ayatolahul Khamenei, a declarat marti ca tara sa este dispusa sa impartaseasca progresele pe care le-a facut in domeniul cercetarii nucleare cu alte tari din regiune, inclusiv cu Turcia, citeaza Reuters.

“Iranul si-a dezvoltat capacitati tehnice extrem de sofisticate in domeniul tehnologiei nucleare civile, pe care suntem dispusi sa le impartasim tarilor vecine si prietenilor nostri din regiune”, a declarat Mohammad Javad Larijani. “Turcia incearca de ani de zile sa construiasca o centrala nucleara, dar nici o tara occidentala nu vrea sa isi ofere sprijinul”, a adaugat consilierul.

Larijani a declarat ca o colaborare cu Turcia ar fi profitabila pentru ambele tari, atat din punct de vedere comercial, cat si din punct de vedere al relatiilor dintre statele din regiune. Conform declaratiilor facute de oficialul iranian, oferta de colaborare in domeniul nuclear nu este limitata doar la statele din Orientul Mijlociu, ci si unor potentiali parteneri mai indepartati geografic, cum ar fi Brazilia. Atat Turcia cat si Brazilia au fost printre tarile care au votat impotriva impunerii de sanctiuni impotriva regimului de la Teheran din cauza programului nuclear.

Declaratiile lui Larjani vin la o saptamana dupa ce un raport al ONU a afirmat ca Iranul ar fi lucrat la constructia de arme atomice in mod clandestin.