Ministrul britanic al Afacerilor Externe, William Hague, a afirmat luni ca nu ia in calcul si nici nu recomanda o actiune militara impotriva Iranului, dar a avertizat ca "toate optiunile trebuie sa ramana pe masa", relateaza AFP.

"Nu avem in vedere acest lucru (o interventie militara, n.r.) in acest moment, nu cerem o actiune militara si nici nu o recomandam. In acelasi timp, spunem ca toate optiunile trebuie sa ramana pe masa", a declarat acesta, la Bruxelles, in marja unei reuniuni cu omologii sai europeni.

Oportunitatea unor noi sanctiuni impotriva Iranului se afla pe agenda acestei reuniuni, dupa publicarea, saptamana trecuta, a raportului Agentiei Internationale pentru Energia Atomica (AIEA), in care Iranul este suspectat ca a incercat sa creeze arma atomica. Teheranul a respins aceste acuzatii.

Incepand cu 2007, ONU a impus Iranului patru serii de sanctiuni economice si financiare. La randul lor, tarile occidentale, in frunte cu americanii si europenii, au adoptat masuri suplimentare.

Seful diplomatiei europene, Catherine Ashton, a vorbit luni despre "preocuparea vie" a europenilor in fata acestor "descoperiri" relevate de AIEA. Ministrii vor discuta "despre ceea ce este necesar pentru a arata (Teheranului) ca acest lucru este total inacceptabil".

Deocamdata, Moscova si Beijingul se opun unor noi sanctiuni impotriva Iranului.

Pe de alta parte, seful diplomatiei germane, Guido Westerwelle, a respins luni orice discutie legata de posibile lovituri militare impotriva Iranului.

"Sanctiuni mai severe sunt inevitabile daca Iranul refuza sa coopereze cu AIEA", dar "noi nu participam la discutii despre o interventie militara, apreciem ca aceste discutii sunt contraproductive si le respingem", a spus acesta.