Vladimir Putin i-a invitat pe politologii si expertii internationali care fac parte din Clubul de reflectie Valdai intr-unul dintre cele mai bune restaurante din Moscova. A glumit mult, a mancat putin, a raspuns ca un veritabil presedinte al Rusiei si a dat de inteles ca se intoarce la Kremlin nu pentru un singur mandat, scrie RBK Daily.

Putin a fost intr-o dispozitie de zile mari, a glumit foarte mult si, cum au constatat oaspetii, „nu a fost deloc agresiv”. „De fapt, el a vorbit cu noi asa cum vorbeste un om care conduce de facto o tara”, au declarat pentru RBK Daily participanti la discutie. „A fost destins si chiar daca a mai criticat Occidentul, a facut-o foarte linistit”.

De paharele cu vodca, servita la insistenta lui Putin, premierul nici nu s-a atins. „De aceea nici noi nu am baut”, a relatat expertul consiliului german pentru politica externa, Alexander Rahr. „Din acel moment am presupus: in Rusia ceva a inceput sa se schimbe radical”.

In timpul discutiilor desfasurate in prezenta presei, Putin s-a straduit sa demonstreze Occidentului ca actualul regim politic din Rusia nu si-a epuizat resursele. Iar daca unuia sau altuia nu-i convine ca in Rusia este o situatie economica si politica stabila, „sa le fie de bine”.

In spatele usilor inchise, Putin a comparat Europa in plina criza cu o veverita care „si-a umplut gura cu alune si nu le poate sparge”. Vorbind despre Libia, Putin a criticat Occidentul pentru standardele duble aplicate si a dat de inteles ca Rusia nu va permite amplasarea scutului american antiracheta in Europa si chiar este gata sa raspunda.

Dar pe ansamblu, „nu a mai fost acelasi Putin de care se teme Occidentul, Putin care construieste o verticala a puterii si care distruge democratia”, a afirmat Rahr. Principalul mesaj surprins de experti: tandemul, chiar si in alta configuratie, ramane. „Putin i-a promis lui Medvedev un cec in alb la formarea guvernului”, a dezvaluit directorul de programe pentru Rusia la Institutul american pentru securitate mondiala, Nikolai Zlobin.

Din afirmatiile lui Putin, potrivit carora „el si-a propus nu sa conserve actualul sistem, ci sa ofere Rusie perspective de dezvoltare pentru urmatorii 10-15 ani”, oaspetii au tras concluzia ca la Kremlin el revine pentru cel putin doua mandate. „Dispozitia lui Putin a fost una bunavoitoare – in mare forma si foarte putin agresiv. Un alt Putin”, a spus Zlobin.​